Druge članice nezadovoljne zbog pritisaka SAD-a

Sukobi u NATO-u? Francuzi i Turci ne žele američko oružje

16:55, 19.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Francuska ne želi da kupuje američko naoružanje po svaku cijenu, kao ni Turska, što pojačava spekulacije o sve većim razmimoilaženjima u NATO-u, navode francuski mediji.

Ministar odbrane Francuske Florens Parli poručila je Vašingtonu da se "član NATO-a o solidarnosti, koji se odnosi na zajedničku zaštitu, zove član 5, a ne član `F-35`", aludirajući na pritiske Amerike da njeni saveznici kupuju taj tip borbenih aviona. 

Ona smatra da evropske države ne mogu povećati svoj doprinos NATO-u ako SAD budu željele da im nametnu kupovinu isključivo američkog oružja. 

Parlijeva poručuje da evropska autonomija označava "raznovrsnost prijateljstva". 

Ona iznosi francuski stav da članice NATO-a ne smiju jedna drugoj nametati kupovinu oružja. 

Francuska je i do sada zastupala stav da EU ne smije da zavisi od SAD u informacionoj i vojnoj tehnologiji. 

Vojni analitičari procjenjuju da stavovi Francuske i Turske, koja, uprkos pritiscima, ne odustaje od kupovine ruskog protivraketnog sistema "S-400", ukazuju na ozbiljna razmimoilaženja u NATO-u. 

Ako se tome dodaju najave o formiranju evropske vojske, onda je jasan pokušaj zemalja Evrope da se koliko-toliko osamostale i vode spoljnu politiku koja neće uvijek slijediti američke želje. 

Jedno od najtežih iskušenja u odnosima EU i SAD jeste mogući zahtjev Vašingtona za raspoređivanje nuklearnih raketa srednjeg dometa u Evropi, čije bi zemlje postale mete mogućeg ruskog raketnog odgovora.