Grčka

Sukobi na ulicama Soluna VIDEO

  • 29.11.2018. 16:40

Između pripadnika ekstremno desničarskih organizacija i grupa koje se bore protiv establišmenta u Solunu je došlo do sukoba.

Sukob je izbio nakon što je završen protest srednjoškolaca protiv napora grčke vlade da okonča tri decenije dug spor sa Makedonijom.

Prema navodima lokalnih medija, nacionalisti, koji su nosili kapuljače, gađali su kamenjem grupu boraca protiv establišmenta.

Policija je intervenisala upotrebivši suzavac kako bi rastjerala desničare, koji su odgovorili gađajući je kamenjem i drugim objektima, navodi grčki sajt Katimerini.

Prethodno je oko 1.200 srednjoškolaca, koje je predvodio mladić na konju, ogrnut grčkom zastavom, marširalo Solunom, protestujući protiv napora vlade da okonča tri decenije dug spor sa Makedonijom.

Učesnici protesta mahali su grčkim zastavama, uzvikivali slogane i isticali transparente na kojima su bili natpisi protiv Makednonije, ali i još dvije susjedne zemlje - Albanije i Turske, usljed sve veće zabrinutosti zbog infiltracije nacionalista i pripadnika ekstremne desnice u škole, navodi AP.

Proteste su organizovali grčki tinejdžeri, koji su zaslužni i za to što su srednje škole u Solunu i susjednim područjima danima zatvorene u znak protesta protiv predloženog dogovora za normalizaciju odnosa sa Skopljem.

Prethodno je grupa pod nazivom "Inicijativa za koordinaciju škola i učenika u Atini" protestovala u grčkoj prestonici, pozivajući učenike da "ne dozvole fašistima da nađu prostor za izražavanje u našim školama".

Тагови:
  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок