Upozorenja

Sukob Italije i Sjeverne Koreje, oteta kćerka diplomate?

17:40, 20.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Italija je danas upozorila da će sigurno platiti cijenu oni za koje se utvrdi da su odgovorni za otmicu kćerke nestalog sjevernokorejskog diplomate u Rimu, ukoliko se ispostavi da je do otmice došlo.

Prema nekim izvorima, naime, kćerka nekadašnjeg vršioca dužnosti ambasadora Sjeverne Koreje oteta je iz Rima i prebačena u Pjongjang, a predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Italije poručio je na Fejsbuku da će odgovorni za otmicu odgovarati, jer to će, kako je naveo, biti slučaj bez presedana, prenio je Rojtes.

Inače, sjevernokorejski diplomata Džo Song Gil, koji je bio vršilac dužnosti ambasadora u Italiji, nestao je u novembru prošle godine zajedno sa svojom suprugom, o čemu je javnost obavijestio u januaru ove godine poslanik u južnokorejskom parlamentu, a nakon što su se pojavili navodi da je diplomata pobjegao.

Bivši zamjenik sjevernokorejskog ambasadora u Velikoj Britaniji Tae Jong Ho, koji je pobjegao u Južnu Koreju 2016. godine, rekao je juče, na konferenciji za novinare u Seulu, da Gil nije mogao da povede kćerku sa sobom kada je pobjegao iz ambasade u Rimu.

"Sjevernokorejske vlasti odmah su je vratile kući i ona je sad pod njihovim nadzorom u Pjongjangu", tvrdi on, pozivajući se na kontakte koje ima u Pjongjangu.

Di Stefano, inače član Pokreta Pet zvezdica, smatra da je Italija trebalo da zaštiti kćerku sjevernokorejskog diplomate.

"Sada ona rizikuje da bude mučena u jednom od najgorih režima u svijetu", smatra Di Stefano.

Antonio Radzi, bivši italijanski poslanik, koji čvrsto brani Sjevernu Koreju, tvrdi da su Džoovu kćerku napustili roditelji i da je ona sada bezbijedna i da se nalazi kod babe i dede.

"Normalno je da su je poslali babi i dedi", rekao je Radzi negirajući da se ona nalazi u bilo kakvoj opasnosti.

Rojters podsjeća da je uobičajeno da Pjongjang traži diplomatama, koji odlaze u inostranstvo, da kod kuće ostave barem jedno dijete, ali da postoje izuzeci kada su u pitanju oni koji su najviše pozicionirani ili koji su najlojalniji rukovodstvu te zemlje.