Prijetnje Trampa

Sukob Amerike i Njemačke: Ograničenje saradnje obavještajnih službi

17:47, 14.03.2019.
Izvor: Blic
Thumbnail
Sjedinjene Države, koje su u sporu s Njemačkom zbog mogućeg učešća kineskog koncerna “Huavej” u izgradnji mobilne mreže 5G u Njemačkoj, zaprijetile su njemačkoj vladi ograničenjima saradnje obavještajnih službi.

Ukoliko se Berlin bude oslonio na “nepouzdane” partnere, to bi u “budućnosti moglo da ugrozi saradnju i razmjenu određenih informacija”, izjavio je predstavnik američke ambasade, potvrdivši navode iz članka objavljenog u Volstrit džornalu, u kome stoji da je američki ambasador u Njemačkoj Ričard Grenel u petak uputio pismo njemačkom ministru privrede Peteru Altmajeru (CDU), u kome je zaprijetio okončanjem dosadašnje saradnje obavještajnih službi.

Kako se navodi u tekstu, Grenel je istakao da su “bezbjedni sistemi komunikacije” od “suštinskog” značaja za saradnju u oblasti odbrane i obavještajnih službi, ali da bi kompanija kao što je “Huavej” mogla da “ugrozi povjerljivost te razmjene”.

Huavej tužio SAD zbog zabrane korišćenja njegovih proizvoda

Strahovanja Amerike od mogućih špijunskog i saboterskog djelovanja “Huaveja” podstakao je kineski zakon, koji obavezuje kompanije na saradnju s Pekingom u pitanjima nacionalne bezbjednosti, a Njemačka nije od samog početka htjela da isključi mogućnost angažovanja sporne kineske kompanije.