AUUKUS

Stvoren novi pakt protiv Kine, Francuska bijesna: "Dobili smo nož u leđa"

  • Извор: Агенције
  • 16.09.2021. 22:05

Kina je danas osudila novi indo-pacifički bezbjednosni savez između SAD, Britanije i Australije navodeći da meta sličnih partnerstava ne treba da budu treće zemlje i upozorava na sve jaču trku u naoružanju u regionu.

Velika Britanija, SAD i Australija najavile su trilateralno bezbjednosno partnerstvo ili skraćeno AUUKUS.

Prema sporazumu SAD i Britanija će Australiji dati tehnologiju i kapacitete za podmornice na nuklearni pogon.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan rekao je da su tri zemlje "ozbiljno narušile regionalni mir i stabilnost intenzivirajući trku u naoružanju i nanoseći štetu međunarodnom naporima za ukidanje nuklearnog naoružanja".

"Kina je uvijek vjerovala da bilo kakav regionalni mehanizam treba da bude u skladu sa mirom i razvojem vremena i da pomogne u jačanju međusobnog povjerenja i saradnje. Ne bi trebalo da im cilj bude treća strana ili narušavanje naših interesa", naglasio je Liđijan.

Francuska koja je zbog sporazuma ostala bez ugovora o proizvodnji podmornica sa Australijom ove planove je nazvala brutalnim i nepredvidivim


FRANCUSKA - ŽRTVA STRATEŠKOG SAVEZA AUSTRALIJE, BRITANIJE I AMERIKE

Francuske vlasti su bijesne zbog odluke Australije da raskine sporazum o izgradnji podmornica i prihvati američku i britansku tehnologiju za izradu podmorničke flote na atomski pogon, pa Pariz sada traži evropsku stratešku autonomiju, navodi "Geopoltika".

"Dobili smo nož u leđa", ocijenio je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan.

Australija je prethodno ušla u trojni savez AUUKUS /Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD/.

Pariz smatra da sve to ukazuje na potrebu da se posebna pažnja posveti pitanju strateške autonomije Evrope.

"Ne postoji drugi pouzdaniji način za zaštitu naših interesa i naših vrijednosti u svijetu, uključujući Indo-tihookeanski region", navode iz Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane Francuske.

Tadašnji australijski premijer Malkolm Turnbul objavio je 2016. godine da je francuska brodograđevinska korporacija DCNS pobijedila na konkursu za novu podmorničku flotu Australije i da će izgraditi 12 novih podmornica.

Izgradnja podmornica procijenjena je na 40 milijardi dolara, što je bio najveći odbrambeni nalog u australijskoj istoriji.

Velika Britanija, SAD i Australija najavile su trilateralno bezbjednosno partnerstvo.

Analitičari procjenjuju da je novi savez AUUKUS pokušaj zapadnih saveznika da se odupru rastućoj moći i uticaju Kine. 


BIJELA KUĆA: SPORAZUM NIJE USMJEREN PROTIV KINE

Bijela kuća danas je stala u odbranu odluke da Australiji obezbjedi naprednu tehnologiju za podmornice na nuklearni pogon i odbacuje kritike Kine i Francuske zbog sporazuma.

Portparol Bijele kuće DŽen Psaki izjavila je danas da sporazum SAD i Britanije sa Australijom nije usmjeren protiv Kine.

"Ne želimo sukob sa Kinom", naglasila je Psaki.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da evropske države imaju važnu ulogu u indo-pacifičkom regionu, što Vašington pozdravlja, a da je Francuska posebno važan partner.


  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина