Britanski premijer

Stručnjaci vjeruju da će Džonson morati na respirator

  • 07.04.2020. 10:03

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (55) proveo je noć na intenzivnoj nezi nakon što su se simptomi korona virusa pogoršali i imao je poteškoća u disanju, prenosi Skaj njuz.

Premijer je u nedelju uveče primljen u bolnicu Sveti Tomas, ali mu se juče pogoršalo zdravlje.

- Morali su da mu daju kiseonik, imao je poteškoća sa disanjem. U 19 sati je donijeta odluka da se premijer premjesti na odeljenje intenzivne njege - rekla je politička urednica Skaj njuza Bet Rigbi.

Dauning strit je rekao da Džonson pati od "upornih" simptoma Covid-19, uključujući kašalj i visoku temperaturu.

Džonson je prije 11 dana testiran pozitivno na koronavirus, a njegovo pogoršano stanje težak je udarac za vladu.

Medicinski stručnjak: Premijer je veoma bolestan i možda će mu trebati respirator

Premijer je veoma bolestan i veoma je izvjesno da će mu trebati respirator, rekao je medicinski stručnjak Derek Hil.

Hil, profesor na Univerzitetu u Londonu, rekao je da Džonsonu može da se da disajna pomoć, poznata kao kontinuirani pozitivni pritisak u disajnim putevima.

Ovo premošćuje jaz između maske za kiseonik i potpune ventilacije, šaljući mješavinu vazduha i kiseonika u usta stalnom brzinom.

Međutim, profesor Hil je upozorio da su mnogi pacijenti sa Covid-19 na kraju "napredovali na invazivnu ventilaciju", a to je za ljude čija je bolest toliko ozbiljna da se bore ili ne mogu da dišu za sebe.

Mehanički ventilator može da obavlja disanje za pacijenta ili mu pomaže da samostalno diše i oni su obično pod jakim sedativima.

- Čini se da je jedna od karakteristika Covid-19 u svim zemljama ta što mnogo više muškaraca postaje ozbiljno bolesno od žena - posebno u starosnoj grupi starijoj od 40 godina. Takođe, znamo da ljudi mlađi od 60 godina imaju veće izglede da se oporave od kritičnih bolesti sa Covid-19 u odnosu na starije ljude - objasnio je Hil.

Međutim, kako je istakao, nema sumnje da sve ovo znači da je Džonson "veoma bolestan".

Тагови: