Stručnjaci jasni: Bez vakcina nema pobjede pandemije

  • 20.05.2021. 08:06

Dok se u cijeloj Bosni i Hercegovini bilježi znatno poboljšanje svih epidemioloških parametara, stručnjaci ipak upozoravaju na to da bez aktivne imunizacije nema prekida pandemije.

Bez vakcina nema spasa. Nama trebaju četiri do četiri i po miliona doza vakcina kako bismo stekli imunitet. A onda dok se stvori imunitet, jer vakcina nije lijek koji djeluje odmah, treba i do mjesec i po. Dakle, s obzirom na to da se vakcine daju u dvije doze, treba nam četiri do pet mjeseci istakao je doktor Jasenko Karamehić, piše Avaz.

Stručnjaci širom svijeta navode kako je neminovno da će nas tokom jeseni pogoditi četvrti val epidemije.

-To je normalan proces kod virusa, koji želi mutirati i preživjeti. Virus se brani. I, stoga, najbolje je imati vakcinu – rekao je Karamehić.

Dr. Andrea Jurić, epidemiologinja i direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHK, u kojem su promocijom videospota započeli kampanju imunizacije, ne krije razočaranje time što je BiH ovisna o vakcinama Kovaks mehanizma i donacijama.

– Kao da smo se pomirili s tim. Evo, dok se nadamo većoj količini vakcina, istovremeno moramo voditi bitke na prosvjećivanju i dijela medicinskog osoblja i, uopšte, populacije, a nemamo dovoljno kadra i radimo 24 sata dnevno kako bismo sve stigli. Ovo što sada imamo su relativno male doze i brine me to da li neki ljudi imaju savjesti. Ako neke institucije ne rade svoj posao i ne služe svrsi, zašto ih ne eliminisati iz proračuna – kazala je dr. Jurić.