Dojče vele

Stravične ispovijesti izbjeglica iz Sirije koji se vraćaju u domovinu: "Na granici su mi silovali djecu"

  • Извор: Телеграф
  • 07.09.2021. 10:34

Pripadnici sirijskih sigurnosnih službi počinili su ozbiljna kršenja ljudskih prava prema izbeglicama koje su se vratile u Siriju u periodu od polovine 2017. godine do proljeća ove godine, objavio je Amnesty International (AI) u izvještaju u utorak.

U izvještaju navode da se izbjeglice, koje se vraćaju u Siriju suočavaju sa progonom, mučenjem i seksualnim nasiljem, prenosi DW.

- Sirijski pripadnici sigurnosnih službi podvrgnuli su žene, djecu i muškarce koji su se vratili u Siriju protivpravnom ili proizvoljnom pritvaranju, mučenju i drugom zlostavljanju, uključujući silovanje i seksualno nasilje, i prisilni nestanak - navodi se u izveštaju.

Amnesty je dokumentovao, kako navode, teška kršenja ljudskih prava protiv 66 ljudi, među kojima ih je petoro umrlo, a sedamnaest nestalo bez traga. Među dokumentovanim slučajevima je i 13 djece. Zabilježeni su slučajevi Sirijaca koji su se vratili u zemlju iz Libana, Francuske, Nemačke, Turske, Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prema izvještaju koji je nazvan "Ideš u smrt", jedna žena je ispričala da je njeno dvoje djece zadržano na granici i sekusalno zlostavljano.

Trinaestogodišnji dječak i petogodišnja djevojčica takođe su silovani, naglašava AI.

Amnesty je pozvao Njemačku i druge zemlje da ne deportuju sirijske izbjeglice u zemlju koja je u građanskom ratu, čak i ako su se vojni sukobi stišali. Oni ističu da svjedočanstva koja su dokumentovali pokazuju da Sirija nije sigurna zemlja za povratak.

"Protiv međunarodnog zakona je deportovati ljude u zemlju u kojoj postoji opasnost da će biti oteti ili mučeni", rekao je Markus Beeko, čelnik Amnesty Internationala za Njemačku.

Тагови: