Policija istražuje

Strava u Indiji: Rođeno 216 beba, sve dječaci, bez ijedne djevojčice

  • 23.07.2019. 22:45

Istraga o izvršavanju pobačaja s ciljem izbora pola djeteta pokrenuta je u jednom distriktu na sjeveru Indije nakon što su vladini podaci pokazali da nijedno od 216 djece koje je rođeno u 132 sela u posljednja tri mjeseca nije bilo djevojčica.

Vlasti u Uttarkashiju, u državi Uttarakhand, saopštili su da su zvanični podaci alarmantni i sumnjaju na široko raspostranjen ženski feticid, piše britanski The Independent.

Indija je zakonom zabranila abortuse s ciljem spolne selekcije još 1994. godine, ali je ova praksa postala uobičajena u zemlji u kojoj roditelji tradicionalno mušku djecu smatraju hraniteljima porodice, a žensku skupom obavezom.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, u Indiji je bilo samo 943 žene na 1000 muškaraca.

Ashish Chauhan, lokalni sudija, kazao je da je stopa rođene ženske djece bila sumnjiva i da oni smatraju da je u pitanju ženski feticid.

Ova 132 sela, gdje nijedno žensko dijete nije rođeno u posljednja tri mjeseca, označeni su "crvenom zonom" što znači da će se tokom detaljnije obrade podataka posebna pažnja obraćati na njih.

Roditelji koji se budu sumnjičili za feticid moraće snositi pravne posljedice.

Prošle godine, indijska vlada uradila je izvještaj u kojem zaključuje da državi nedostaje 63 miliona žena zbog prednosti koju daju muškoj djeci.

"Ovo je problem indijskog društva i mi trebamo o ovome razmišljati i poduzeti konkretne korake kako bi se žene vidjele na bolji način u društvu", navodi se u izvještaju indijske vlade.

U patrijahalnom indijskom društvu, muška djeca se smatraju budućim izdržavateljima i njegovateljima koji imaju obavezu da se brinu za roditelji kada ostare.

A kćerke se smatraju skupim troškom jer su roditelji često pod pritiskom da isplate miraz pri udaji, uprkos tome što je ovaj običaj zabranjen još 1961. godine.

Prošle godine, policija je pronašla 19 pobačenih ženskih fetusa u blizini države Maharashtra. Oni su pronađeni tokom policijske istrage protiv žene koja je ilegalno izvršila abortus.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Наша Српска (Р)

    Емисија: Наша Српска (Р)

  • 13:25 Енерго клуб (Р)

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.