Snimci nuđeni za više od milion evra

Štraheu smjestili bečki advokat i detektiv: U pozadini politički nalogodavac

07:47, 23.05.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Iza video snimka koji je srušio Hajnc Kristijana Štrahea stoje jedan bečki advokat i detektiv, tvrdi bečki dnevnik “Esterajh” i televiziji “Oe24”.

List tvrdi, pozivajući se na eksperta za bezbjednost Sašu Vandela, da su advokat Ramin M. persijskog porijekla, i austrijski detektiv Julian H. organizovali klopku i snimili video.

U intervjuu za „Oe24“ Vandl, koji je bio nekadašnji šef detektiva Juliana, kaže da ga je obučio i da video sa Ibice jasno nosi "njegov rukopis".

"To sam primijetio čim sam pogledao snimke", kaže Vandel dodajući da se Julian H. Štraheu i njegovoj desnoj ruci Johanu Gudenusu predstavio kao biznismen iz Minhena „Julian Taler“.

Julian u Minhenu ima detektivsku agenciju i živi u Beču.

"Julian je krivično gonjen i osuđen, i bio je umiješan u privrednu špijunažu kod firme Plaser i Tojrer“, dodao je Vandel.

Julian je prijatelj sa bečkim advokatom koji je dogovorio prvi sastanak sa Gudenusom, potvrdio je Vandel.

Troškove proizvodnje video snimka koji je srušio čelnike FPO Vandel je procijenio na oko 600.000 evra.

Prema njegovim riječima, video snimci su ponuđeni za više od miliona evra i on smatra da iza svega stoji „politički nalogodavac“.

Inače bečki advokat je poznat i po tome što je već 2015.nudio savjetnicima bliskim Socijaldemokratskoj partiji (SPO) i Narodnoj stranci (OVP) video snimke na kojima je navodno Štrahe sa ilegalnim supstancama.

Taj video materijal nikada nije uspio da unovči, jer je tražio prevelike svote.