Afera za aferom

Štrahe godinama dobijao torbe pune novca?

  • 17.12.2019. 13:08

Bivši austrijski kancelar i nekadašnji lider Slobodarska partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe dobijao je kofere pune evra, pišu njemački mediji koji su otkrili aferu Ibica.

Zbog te afere Štrahe je ostao bez svih funkcija, a Austrija je završila sa izborima. Ali, dva medija koja su razotkrila cijelu aferu – Špigl i Zidojče cajtung – došla su u posjed ekskluzivnih fotografija za koje navode da prikazuju sportske torbe pune novca, odnosno evra u apoenima od 50 i 100, koje je Štrahe primio u nekoliko navrata i to prije izbijanja afere “Ibica”.

Fotografije je njemačkim medijima dostavila osoba čiji identitet su zaštitili, ali se navodi da je njihov izvor bio veoma blizak sa Štraheom. Nagađa se da je najvjerovatnije riječ o njegovom telohranitelju, budući da su sve fotografije snimljene smartfonom iz neposredne blizine.

Špigl onlajn ističe da je provjera fotografija kao i identiteta osobe koja ih je dostavila trajala mjesecima i da je na tom poslu bio angažovan čitav tim stručnjaka iz istrage o aferi “Ibica”, kao i samih novinara. Na kraju je potvrđeno da su fotografije autentične, kao i godine nastanka i mjesta izvršenja primopredaje.

Ispostavilo se, piše Špigl onlajn da se to podmićivanje s torbama punim keša nije odigralo tamo negdje sa likovima iz italijanske mafije ili sa Kosova, već ni manje ni više nego u srcu Austrije – u Beču.

Takođe, tri primopredaje o kojima postoje fotografije odigrale su se na mjestima neuobičajenim za tu vrstu aktivnosti. Prva primopredaja desila se ispred zgrade gradskog vijeća u Beču, druga ispred radnje sa nakitom u strogom centru austrijske prestonice, a treća u glavnoj ulici turističkog gradića Portšah am Vurtherze.

Jedna fotografija snimljena je “ajfonom”, 9. januara 2014. u 13:12, a prema GPS koordinatama uslikana je na Rathaus placu broj 7. u Beču, što je trg ispred gradskog vijeća. Odmah pored vijeća nalaze se vrata regionalne kancelarije FPO, a te godine tu je bila i advokatska kancelarija dugogodišnjeg političara te stranke Pitera Fihtenbauera.

Sa ovim fotografijama i izjavama anonimnog svjedoka skandal dobija novu dimenziju, jer ako se potvrdi istinitost svega navedenog ispada da je Štrahe godinama živio primajući mito da radi nešto protiv interesa Austrije i njenih stanovnika, dok je primao platu dobijenu od poreskih obveznika istih tih građana.

Sve sada počinje da se povezuje – Štraheov luksuzni način života, skupocjeni BMW koji je tada koristio kao službeno vozilo, ali još je interesantnije ko je i zašto kontinuirano podmićivao Štrahea. Svjedoci tvrde da je nekadašnji austrijski vicekancelar takve torbe pune evra primao redovno. Oni koji su radili i još rade na ovom slušaju smatraju da je novac došao od jedne istočnoevropske zemlje, a kao najozbiljniji kandidat navodi se Ukrajina.

Zašto? Zato što u slučaju 14 Cg 36/16s koji se pod tom šifrom zaveden u bečkom sudu, biznismen po imenu Ernst Nojmajer tuži bivšeg parlamentarca iz FPO Tomasa Šelenbahera, od kog zahtjeva da mu isplati dva milliona evra, a koji mu nije obezbijedio mjesto u parlamentu.

Sve seže do Šelenbaherovih kontakata u Ukrajini, među kojima je i milijarder Ihor Kolomojski, a koji imaju “poslovni interes” u Austriji. Dogovor se sastojao u tome da, kako tvrdi Nojmajer, Ukrajinci daju 10 miliona evra, uključujući četiri miliona za FPO, kao i po dva miliona za Štrahea i Fihtenbauera, sa početka priče, ali i za Nojmajera, koji očigledno nije dobio svoj dio kolača pa je pokrenuo tužbu.

Sumnja se da je cilj bio da se obezbjedi kontrola nad većinom u austrijskom parlamentu kako bi se interesi ukrajinskih biznismena neometano sprovodili.

Тагови: