Austrijski vicekancelar

Štrahe: Beč da presloži mirovnu konferenciju za Kosmet

  • 24.11.2018. 11:07

Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe izjavio je da bi Austrija trebalo da predloži mirovnu konferenciju za rješavanje pitanja Kosova i Metohije i ponovio svoju podršku ideji razmjene teritorija.

On je na sinoćnjem susretu sa predstavnicima srpske zajednice u Austriji, pod parolom "Zajedno za bolju budućnost", ocijenio da problem Kosova sprečava put Beograda i Prištine ka EU, a ujedno negativno utiče i na stabilnost i mir u regionu. 

Štrahe je izrazio uvjerenje da je inicijativa razmjene teritorija, o kojoj su, kako je rekao, govorili predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i samoproglašenog Kosova Hašim Tači, jedini način da se konačno presiječe kosovski Gordijev čvor. 

On je ocijenio da bi Austrija, kao zemlja poznata kao posrednik u rješavanju konflikata, trebalo da predloži održavanje mirovne konferencije za rješavanje kosovskog pitanja, prenose beogradski mediji. 

"Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, koji ima odlične kontakte sa Prištinom, trebalo bi tamo da izvrši svoj uticaj, a ja, koji zastupam interese Srba, učinio bih to u Beogradu", rekao je Štrahe. 

On je objasnio da nije bio za članstvo Kosova i Metohije u Interpolu, ali da je, ipak, prihvatio da Austrija glasa "za" nakon što je na tome insistirao Kurc, a i pošto su eksperti objasnili da je to neophodno za uspješniju borbu protiv međunarodnog kriminala. 

Štrahe je rekao da je bio uvjeren da samoproglašeno Kosovo neće moći da osvoji dvotrećinsku većinu koja je potrebna za prijem u Interpol. 

Austrijski vicekancelar objasnio je i da se protivi članstvu Kosova u Unesku, kao i formiranju vojske Kosova. 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином