Teheran

Stotine hiljada Iranaca marširalo povodom obilježavanja 40 godina od Islamske revolucije

22:41, 11.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Stotine hiljada Iranaca marširalo je danas Teheranom povodom obilježavanja 40 godina od Islamske revolucije i trijumfa ajatolaha Ruholaha Homeinija, kojim je okončana dugogodišnja vladavina kraljevske dinastine u Iranu.

Državna televizija u Iranu objavila je snimke velikog broja ljudi među kojima su neki palili zastave SAD i uzvikivali "Smrt Izraelu, smrt Americi". 

Na jednoj od zastava mogao se pročitati natpis "Na nezadovoljstvo Amerike, revolucija je dočekala četrdesetogodišnjicu". 

Thumbnail

Veliki broj građana odazvao se na proteste, koje je država sponzorisala i koji su organizovani usljed povećanja cijena, nedostatka hrane i velike inflacije koja je izazvala proteste. 

Predsjednik Irana Hasan Rohani izjavio je da sankcije SAD "neće slomiti Islamsku Republiku". 

On je na Trgu Azadi u Teheranu rekao da Iran neće dozvoliti da Amerika pobijedi i da će, pored ekonomskih problema, prevazići probleme time što će Iranci pomagati jedni drugima. 

Na protestima su se okupili vojnici, studenti, sveštenici i žene sa malom djecom, a mnogi od njih su nosili fotografije Homeinija i trenutnog vrhovnog vjerskog vođe u Iranu ajatolaha Alija Hameneija.