Stiže brzi test na koronu, poput testa na trudnoću

  • 11.11.2020. 15:49

Brzi test koji košta samo jedan američki dolar i daje rezultate u roku od par minuta mogao bi drastično da promijeni situaciju s testiranjem na kovid 19.

Na razvoju ovog testa radi Institut Pastur smješten u Dakaru, glavnom gradu afričke države Senegala. U institutu kažu da su blizu proizvodnje jeftinog testa koji se drži u ruci i daje rezultate vrlo brzo, u roku od nekoliko minuta.

Institut na projektu brzog testa radi u partnerstvu sa pet istraživačkih organizacija od marta.

Amadu Sal, direktor instituta, rekao je za "CNN" da će test brzo biti vrlo jeftin, odnosno da bi njegova cijena mogla biti oko jednog američkog dolara.

Poput testa na trudnoću

"Radi se o jednostavnoj tehnologiji, nešto poput testa na trudnoću, koji možete koristiti svugdje, što je jako važno u Africi", rekao je Sal.

Brzi test razvijen u Dakaru neće zahtijevati električnu energiju niti laboratorijsku analizu. Sastojaće se od testne trakice u plastičnom kućištu i koristiće uzorak krvi koji će biti prikupljen ubodom iglice u prst, što je nalik brzim testovima za dijabetičare. Krv se potom testira na antitela vezana uz koronavirus, a rezultati se prikazuju na trakici.

Prototip testa je isproban u junu, a kad završe sve regulatorne provjere, trebalo bi početi proizvodnja i distribucija u Africi.

Ovi brzi testovi na kovid 19 prvo će biti dostupni putem vladinih i zdravstvenih organizacija kao što su Afrički Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao je Sal za "CNN". Prvo javno zdravstvo, a onda šira javnost

"U idealnom slučaju želimo da omogućimo pristup ovim testovima široj javnosti. Ali sada je fokus na javnom zdravstvu, a nakon toga idemo na samotestiranje", dodao je.

Cilj je isporučiti 10-15 miliona ovih testova do februara 2021.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм