Zabrinutost u Pentagonu

Stiglo pismo za ministra odbrane Matisa, a u pismu - otrov

  • 03.10.2018. 07:53

Pentagon je saopštio da je primio poštu za koju se sumnja da sadrži otrov ricin, uključujući i pismo upućeno američkom ministru odbrane Džimu Matisu.

Neimenovani zvaničnik rekao je za Glas Amerike da je riječ o dvije koverte, od kojih je jedna bila poslata Matisu, a druga glavnokomandujućem pomorskih operacija, admiralu Džonu Ričardsonu.

U saopštenju Ministarstva za odbranu navodi se da je objekat za sortiranje pošte, koji se ne nalazi u glavnoj zgradi, pod karantinom, a da Federalni istražni biro analizira koverte koje je u ponedeljak otkrila policija Pentagona. 

Prema izvorima Glasa Amerike, početni testovi na ricin bili su pozitivni. 

Ricin može da izazove smrt od 36 do 72 sata od unošenja samo malo količine i za njega ne postoji protivotrov. 

Američke federalne institucije i ranije su dobijale pakete za koje se sumnjalo da sadrže ricin, uključujući i 2013. godine kada su pisma sa tim otrovom upućena jednom američkom senatoru, Bijeloj kući i zvaničniku savezne države Misisipi. 

Ubrzo poslije terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, pisma sa još jednim smrtonosnim prahom - antraksom, poslata su kancelarijama dvojice senatora u Vašingtonu i medijima u Njujorku i na Floridi a u tom incidentu stradalo je pet osoba, podsjeća VOA.

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм