SAD

Srušio se bombarder iz Drugog svjetskog rata, petoro mrtvih

  • 02.10.2019. 22:19

Najmanje pet ljudi poginulo je danas u padu bombardera iz vremena Drugog svjetskog rata u blizini Međunarodnog aerodroma Bredli, sjeverno od Hartforda u američkoj državi Konektikat, saopštili su zvaničnici.

Avion B-17 sa četiri motora i na mlazni pogon, u kojem je bilo 13 putnika, srušio se i zapalio prilikom neuspješnog pokušaja uzlijetanja, dok je pilot nastojao da ga ponovo prizemlji, prenosi AP.

"Letjelica je u vazduhu bila nekoliko minuta, kada je pilot prijavio problem sa dostizanjem visine", rekli su zvaničnici.

Pilot aviona se nekoliko minuta nakon polijetanja obratio osobolju kontrolnog tornja i zahtijevao momentalno slijetanje, prenosi Dejli mejl.

Avion B-17 na aerodromu je ranije ove nedjelje izložila edukativna grupa Kolings fondacija.

Samo nekoliko ovakvih aviona je u tehničkom stanju da mogu da lete.

Avioni dugi 23 metra, sa rasponom krila 32 metra, korišćeni su u dnevnim bombardovanjima Njemačke tokom Drugog svjetskog rata.

To su bile izuzetno rizične misije koje su pomogle da se razbije nacistička ratna mašina, navodi AP. Kolings fondacija je saopštila da se isti avion srušio na aero-mitingu u blizini Pitsburga 1987. godine, kada je povrijeđeno nekoliko ljudi.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.