Milajnov Popović i Stefan Lazar

Srpski knez i crnogorski vojvoda na pušci teroriste iz Novog Zelanda VIDEO

  • 15.03.2019. 09:32

Masovni ubica Brenton Tarant koji je izvršio pokolj u jednoj od džamija u Novom Zelandu na svom oružju ćirilicom je napisao i dva imena na srpskom.

Terorista koji je danas učestvovao u pokolju u kom je ubijeno 40 ljudi, a 20 ranjeno, na svom oružju napisao je ćirilicom imena: Marko Milajnov Popović i Stefan Lazar.

Zapadni mediji, poput Daily Maila, greškom pišu da su to imena drugih terorista koji su učestvovali u stravičnom napadu.

Međutim, radi se o imenu crnogorskog vojvode i srpskog kneza.

Marko Miljanov Popović (1833 - 1901), crnogorski narodni književnik, vojskovođa i vojvoda iz plemena Kuči.

Stefan Lazar - srpski knez Lazar Hrebeljanović (1329 - 1389), poginuo u boju sa Turcima na Kosovu Polju. Koristio kraljevsko ime Stefan Lazar.

Još jedno od imena koje je terorista napisao na svom oružju je i Šerban Kantakuzin. U pitanju je vlaški knez (1640 - 1688), koji je sarađivao sa rumunskim knezom srpskog porijekla Đorđem Brankovićem.

Na oružju su ispisana i sljedeća imena: Dmitri Senjavin, Edvard Kodrington, Marko Antonio Bragadin i Ernest Ridger fon Štarhemberg.

Edvard Kodrington (1770 - 1851), bio je britanski admiral koji je učestvovao u trafalgarskoj bici i bici kod Navarina.

Marko Antonio Bragadin (1523 - 1571) bio je mletački advokat i vojskovođa.

Grof Ernst Ridger fon Štarhemberg (1638 - 1701) je bio general carske austrougarske vojske za vreme ratova Austrije sa Turcima.

Sve ove istorijske ličnosti spaja jedno, zbog čega im je napadač iz Krajstčeča vjerovatno i zloupotrebio imena: u jednom periodu svojih života borili su se protiv turske otomanske vojske. Mada su pojedini s Turcima jedno vrijeme i sarađivali, poput Šarbana Kantakuzina, koji je sa velikim vezirom Kara Mustafa-pašom opsedao Beč 1683. godine.

U stravičnom napadu na dvije džamije na Novom Zelandu ubijeno je 40 osoba, a ranjeno najmanje 20. Policija je uhapsila četiri osobe osumnjičene za ove stravične napade. Jedan od napadača je pokolj u džamiji prenosio uživo na svom Fejsbuk profilu!

U "manifestu ubice" koji je objavio na Twitteru, Tarant piše je inspirisan drugim ubicama poput Andresa Brejvik koji je 2011. godine ubio 77 ljudi u Oslu.

Rekao je da "ne voli" muslimane i da mrzi one koji su promijenili religiju nazivajući ih "krvnim izdajnicima". Napad je planirao dvije godine, prenosi Daily Mail.

Osim toga, Tarant je naveo da je pristalica američkog predsjednika Donalda Trampa koji je, kako je naveo, "simbol obnovljenog bijelog identiteta i zajedničkog cilja".

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.