Stope proste reprodukcije stanovništva

Srpkinje i Albanke, statistika rađanja u Evropi

  • 15.08.2018. 09:51

U cijeloj Evropi, osim u Turskoj i Gruziji, stopa fertiliteta (broj živorođene djece) daleko je ispod stope neophodne za prostu reprodukciju stanovništva, koja iznosi 2,1 dijete po ženi, piše "Politika".

Demograf Goran Penev kaže za "Politiku" da se na područjima Kosova i Metohije i Albanije, koja su nekada imala visoku stopu rađanja, očigledno prihvataju niske reproduktivne norme, što se odnosi i na BiH, Crnu Goru i Makedoniju. 

Stopa rađanja na Kosovu i Metohiji i u Albaniji, kaže on, smanjuje se i zbog ukupnog poboljšanja socijalnog položaja žene i veće prisutnosti planiranja porodice i kontrole rađanja, kao i zbog boljeg obrazovanja. 

Na pad, kako se navodi, utiče i bolja zdravstvena zaštita djece, kao i iseljavanje stanovništva, naročito od 2000. do 2016. godine, kada stanovništvo Kosova i Metohije i Albanije masovno emigrira. 

"Sa Kosova se ne iseljava samo srpsko stanovništvo, nego i albansko, koje odlazi ka zemljama Zapadne Evrope, a slično se dešava i sa stanovništvom Albanije", rekao je Penev. 

"Politika" napominje da mnogi, ne samo laici, smatraju da Albanija i, naročito područje Kosova i Metohije, imaju najvišu ukupnu stopu rađanja u Evropi, što nije tačno. 

Prema podacima iz 2016. godine, najvišu stopu fertiliteta imaju Francuska (1,92 djeteta po ženi) i Švedska (1,85), dok su područje Kosova i Metohije (1,66) i Albanija (1,54) na nivou, pa i ispod evropskog prosjeka. 

Srbija je sa opštom stopom fertiliteta od 1,46 djece po ženi pri samom dnu ove ljestvice, ali to ne iznenađuje, za razliku od područja naseljenih pretežno albanskim stanovništvom. 

Na ove stope fertiliteta, u tekstu objavljenom na sajtu "Makroekonomije" pod naslovom "Srpkinje i Albanke, statistika rađanja u Evropi", ukazuje i ekonomista Miroslav Zdravković, objavljujući i tabelu "Evrostata" sa podacima za sve evropske zemlje. 

Prema toj tabeli, broj djece po majci u EU iznosi 1,60, a najveća stopa rađanja je u Gruziji 2,23 i Turskoj 2,11, zatim slijede Francuska, Švedska, Danska, Velika Britanija...

Kosmet je na 11. mjestu, Albanija na 17, Makedonija na 20, a Srbija na 21. sa 1,46 djece, dok se odmah iza nje, na 22. mjestu, nalazi Hrvatska sa 1,42 djece. 

Posljednji su Grčka sa 1,38, Ukrajina sa 1,35 i Španija sa 1,34 djece. 

Stopa rađanja u Srbiji je od 2001. do 2016. godine smanjena sa 1,58 na 1,46 djece, a prosječna starost porodilje koja prvi put rađa je povećana sa 24,1 na 27,8 godina, dok je u EU taj prosjek 29 godina, na Kosovu i Metohiji 26,9, a u Albaniji 26 godina.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.