Vojska poslala dodatne snage

Srbin sa Novog Zelanda opisao scene haosa nakon masakra u džamijama

  • 15.03.2019. 16:05

Ništa nije moglo da sluti da bi ovako nešto moglo da se dogodi u Krajstčerču, kaže Dragan Dujaković, Novozelanđanin srpskog porijekla, koji 11 godina živi u tom gradu.

On svjedoči da je nakon napada koji se dogodio u 13.30 po lokalnom vremenu cijeli o grad u šoku. Bilo je, dodaje, informacija da se devet napadača nalazilo u centru grada što je izazvalo dodatnu paniku.

Škole su bile zatvorene do sedam sati po lokalnom vremenu, a đaci nisu smjeli da izlaze iz učionica. Takođe, centar grada je bio zatvoren za saobraćaj, a zatvarane su i prodavnice i tržni centri.

Navodi i da je vojska u Krajstčerč poslala dodatne snage, s obzirom da sam grad ima svega 1.000 policajaca.

– Ljudi su i dalje uplašeni. Ono što sam vidio vjerovatno može da se izjednači sa nekim stvarima iz građanskih ratova koje smo mi preživjelI – kaže za N1 Dujaković koji živi blizu Linvuda gdje se desio jedan od napada.

Dodaje da bolnica koja ima 12 operacionih sala “radi non-stop”, navodeći da nikad nije vidio toliko policije i hitne pomoći.

– Ovo je “kraj nevinosti” za Novi Zeland pošto ovo niko nikad nije očekivao da će ovdje da se desi. Ovdje svi dođu da bi živjeli normalan život. Policija čak ni ne nosi oružje sa sobom – kaže Dujaković.

On napominje da je glavni protagonista uhapšen blizu jedne srednje škole u centru grada.

– To su bile scene haosa. Pokušao sam da zovem svoju kćerku. Ona mi je samo šaputala da su svi ispod stolova i da ne smiju da mrdaju – rekao je Dujaković.

Novozelandska policija je saopštila da je 49 osoba ubijeno, a 20 povrijeđeno u pucnjavi u dvije džamije.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.