Srbija razvija antigenski test na korona virus

18:10, 12.04.2021.
Izvor: novosti.rs
U Srbiji se razvija domaći antigenski test na korona virus, a profesorka Hemijskog fakulteta i šefica tima koji radi na tom projektu Tanja Ćirković Veličković kaže da osnovni test može biti gotov do kraja ove godine.

Vjerujem da imamo potencijala da budemo regionalni centar za proizvodnju takve vrste testova za brzu detekciju korona virusa, čak i mutiranih sojeva i novih prijetnji te vrste - rekla je Ćirković Veličkovićeva.

Kako se navodi, riječ je o testu koji kombinuje karakteristike antigenskog i PCR testa, konkretno multiplikaciju koja se radi prilikom PCR testiranja - kada se geni virusa umnožavaju milijardu puta kako bi se mogli detektovati.

Ćirković Veličkovićeva kaže da će to podići osjetljivost, a samim tim i pouzdanost testa.

Dodala je da je njen tim predložio još dvije inovacije koje treba da učine testove pouzdanijim, a sve komponente testa proizvodiće se u Srbiji.

Ona kaže da u ovom trenutku ne može da procijeni koliko bi se čekalo na rezultate nakon korišćenja ovakvog testa, jer će ta faza istraživanja početi da se izvodi sljedeće godine.

- Mi ćemo raditi na tome da to vrijeme bude što kraće - rekla je i dodala da će se do ljeta raditi na proizvodnji antigena.

Upitana kada bi osnovni test mogao biti gotov, kaže da je to moguće do kraja godine, ali da se to ne može znati sa 100 odsto sigurnosti.