Srbi uhapšeni u Španiji, zaplijenjeno više od pola tone kokaina

  • 02.11.2020. 12:15

Državljani Srbije N. D. (37) i P. P. (36) uhapšeni su u Španiji nakon što je tamošnja policija u saradnji sa američkom Agencijom za borbu protiv droge (DEA) zaplijenila 560 kilograma kokaina.

Oni su, prema pisanju domaćih medija, od ranije poznata policiji.

U ovoj akciji nazvanoj "Dinastija" uhapšeno je i četvoro državljana Španije, prenio je španski Glas Galicije koji dodaje da se vjeruje da je ova kriminalna grupa povezana sa takozvanim "balkanskim kartelom".

Španski medij piše da su uhapšeni pripadnici grupe "Poslastičari", koja djeluje u Rijas Bajkasu u Galiciji, a predvodi je Herardo Rijal Iglesijas (41).

Sumnja se da on već 25 godina krijumčari drogu u saradnji sa balkanskim kartelom, saopštila je španska civilna garda.

Glas Galicije dalje navodi da tamošnji organi gonjenja vjeruju da kriminalne grupe, iza kojih stoje ljudi iz istočne Evrope, dobijaju sve veći značaj u uvozu i distribuciji kokaina iz Latinske Amerike.

"Galicijska obala je zbog svog položaja postala jedna od ključnih tačaka za ulazak kokaina u Evropu. Balkanski kartel, inače, ima svoje ljude i u Južnoj Americi, pa ne koriste posrednike u kupovini kokaina, a u Španiji imaju svoju mrežu saradnika", prenio je taj medij saopštenje španske policije.

Povodon zaplijenjene robe od 560 kilograma kokaina, Glas Galicije piše da je droga pronađena u iznajmljenoj kući u Galiciji, a njena vrijednost se procjenjuje na 15 miliona evra.

"Grupa je imala odličnu logistiku. Drogu su dovezli iz Južne Amerike i namjeravali su da je kopnenim putem prenesu do krajnjih odredišta. Za transport su imali dosad neviđeni način. Naime, namjeravali su da pakete kokaina spakuju u pokvaren automobil, koji bi potom natovarili na kamion šlep-službe i tako prevezli do željene destinacije", prenose španski mediji.

Dodaju sa se sumnja da je bilo planorano da nekoliko automobila vozi ispred i iza kamiona šlep-službe, kako bi mogli da ih upozore na prisustvo policije.

Тагови: