Kažnjavanje onih koji poriču dešavanja u Srebrenici

Srbi u Kanadi zaustavljaju peticiju o genocidu u Srebrenici

  • 28.01.2019. 09:52

Srbi iz Kanade čine sve da zaustave da u kanadski parlament uđe elektronska peticija "e-1837" za donošenje zakona o kažnjavanju svih u Kanadi koji poriču da je ono što se desilo u Srebrenici bio genocid, rekao je predsjednik Društva za očuvanje srpske baštine iz Otave Stanko Vuleta.

Vuleta je rekao da je ova elektronska peticija koju je, kako je naveo, pokrenuo muslimanski ekstremista Emir Ramić, ušla u prvu fazu procedure, ali je daleko od izglasavanja u zakon. 

On je izjavio za "Večernje novosti" da bi eventualno donošenje takvog zakona u kanadskom parlamentu praktično značilo ukidanje prava na slobodu govora u Kanadi. 

Vuleta je napomenuo da iza ove bošnjačke peticije stoji takozvani Institut za istraživanje genocida Kanade, koji u principu čini jedan čovjek, odnosno Ramić. 

On je dodao da Ramić veliča mudžahedine kao "borce za vjeru", tvrdi da su muslimani pretrpjeli ni manje ni više nego 11 genocida, poziva na ukidanje Republike Srpske, poriče srpske žrtve u Jasenovcu. 

Prema njegovim riječima, Ramić je u svojim tekstovima blatio i kanadskog generala iz vremena rata u BiH Luisa Mekenzija i optuživao ga za najgore zločine. 

Napominjući da je peticiju "sponzorisao" poslanik iz Vindzora Brajan Mase iz Nove demokratske partije /NDP/, koji ima vrlo mali uticaj, Vuleta je rekao da su se protiv ove peticije pokrenuli ne samo Kanađani srpskog porijekla, nego i uticajni Kanađani, uključujući i same članove NDP-a. 

Vuleta poziva srpsku dijasporu i druge Kanađane koji znaju šta se zaista desilo u Bratuncu i srebreničkom kraju da pozovu svoje članove parlamenta i zahtijevaju da ne podrže ovu peticiju. 

On je uputio poziv srpskoj dijaspori da listom glasa protiv NDP-a na sljedećim kanadskim izborima.

Vuleta je naveo da se u Srebrenici dogodio ratni zločin, ali da kvalifikaciju genocida u ovom slučaju osporavaju i pojedine haške sudije, kao i generali nekadašnjeg Unprofora, te profesori i vodeći mislioci poput Noama Čomskog. 

Prema njegovim riječima, šansa da se ova peticija pretvori u zakon pratično ne postoji jer bi tako nešto do temelja uzdrmalo osnove kanadskog Ustava. 

On je ocijenio da je peticija ne samo uvreda za 3.287 Srba ubijenih u Bratuncu i srebreničkom kraju, nego i za stotine muslimana koji su pobijeni jer su se opirali teroru srebreničkog bošnjačkog ratnog komandata Nasera Orića.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.