Deportovani

Srbi šokirali Maltu: Drogirali se u toaletu pa završili iza rešetaka

  • 02.10.2019. 21:13

Dvojica Srba starosti 37 i 41 godinu uhapšeni su u subotu u jednom lokalu na Malti dok su konzumirali kokain u toaletu. To je posljednje u nizu hapšenja državljana Srbije koji novinske stupce crne hronike u toj ostrvskoj državi pune gotovo svakog mjeseca.

Dvojica Srba koji žive na Malti i jedan Maltežanin (54), vlasnik lokala u Marsaskali uhapšeni su u subotu uveče u toaletu tog lokala kada je odjeljenje za narkotike policije Malte izvršilo raciju. Prema pisanju malteških medija, dvojica Srba uhvaćeni na djelu, dok su konzumirali kokain. Policijski psi otkrli su odmah zatim i veću količinu droge, oko 47 grama kokaina i oko 55 grama marihuane, smolu kanabisa kao i vagicu za precizno mjerenje. Daljim pregledom stana koji 54-godišnji vlasnik lokala koristi, pronađena je i veća količina novca koji je zajedno sa drogom oduzet. Kako je saopštila malteška policija, istraga je u toku a uhapšeni će u pritvoru ostati do njenog okončanja.

Narkotici

Samo nekoliko dana ranije, stupce crne hronike tamošnjih novina punila je priča o hapšenju Marka Aćimovića (40) iz Srbije sa još trojicom Maltežana, nakon što je ustanovljeno da se bave dilovanjem narkotika. Aćimović je uhapšen u svom stanu dok je pokušavao da se riješi oko dva kilograma marihuane, bacajući je u ve-ce šolju. Crnogorski mediji su prenijeli da se u okviru ove istrage traga i za Milošem Markovićem, Aćimovićevim kolegom takođe konobarom.

Svega mjesec dana zatišja dijelilo je ovaj događaj od prethodnog, kada je na godinu dana zatvora osuđen Srbin Miloš Cvetković. On je uhapšen u jednoj teretani nakon što je policija utvrdila da Boris Čarnić, kako se predstavljao, ne postoji, kao i to da su neistine tvrdnje da je srpski ratni veteran i bivši pripadnik francuske Legije stranaca. Prilikom hapšenja se policajcima požalio da želi da vidi ljekara nakon čega su ga odveli u bolnicu, ali je Cvetković odatle pobjegao. Prilikom ponovnog hapšenja Srbin je povredio policijskog inspektora. Još jedan slučaj lažnog predstavljanja naših državljana organima reda dogodio se u julu, nakon što su policajci izašli na teren po prijavi građana da pijani muškarac nasumično puca na plaži. Riječ je bila o Mihailu Draškoviću, koji se policiji predstavio kao Mirko Horvat iz Zagreba.

Na sve to, malteška policija ljetos je objavila potragu za ukupno četvoricom Srba – Srđanom Dragićem, Milošem Markovićem i Ivanom Božićem zbog sumnje da su povezani sa 80 grama kokaina i 200 grama marihuane, i za Milošem Vidakovićem, koji je nakon verbalne svađe sa Makedoncem izvadio nož i izbo ga, nanijevši mu rane opasne po život.

Ipak, najtragičniji događaj koji je odjeknuo u medijima i potresao građane Malte jeste ubistvo biznismena sa Malte, Huga Hetkutija, zbog kojeg je uhapšen i osuđen njegov tada bivši radnik Srbin Bojan Čmelik (35). Bojan je svog poslodavca Huga Hetkutija, 6. jula uveče, ispred butik-hotela u Pačevilu, napao tako što mu je prišao, zagrlio ga i dva puta ubo u stomak. Sve to se odigralo pred brojnim svjedocima, a teško povrijeđenom milioneru prva u pomoć pritekla je sestra. Na sahrani Hetkutija, koji je nazivan “kraljem Malte”, prisustvovali su političari i poznate ličnosti. Kako je utvrđeno, motiv ubistva bio je lične prirode, odnosno Čmelik je bio iznerviran dobijanjem otkaza.

Deportovani sa Malte

Podaci pokazuju da je ekspanzija Srba na Malti počela još tokom prošlog vijeka, kada se na ostrvu dogodio bum u građevinarstvu. Osim ovih poslova, dosta su zastupljeni i u ugostiteljstvu, što se igrom slučaja vidi i u navedenim primjerima. Međutim, Malta je postala utočište i za Srbe koji se bave kriminalom, uglavnom dilovanjem narkotika u manjim količinama. Osim toga, poznato je da Srbi obezbjeđuju mnoge lokale i klubove, a čak su i pristalice srpskih klubova oformili svoje navijačke grupe tamo, kao što su to recimo “Grobari Malta”, navijači Partizana. Osim zatvorskih kazni, nepoštovaoci zakona suočavaju se i sa deportacijom iz te zemlje, pa je tako samo tokom prošle godine nekoliko Srba protjerano u rodnu zemlju.

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок