Hapšenja u Španiji

Srbi prodavali doping sredstva

  • 02.02.2020. 08:04

Srbin iz Barselone priveden je kao organizator međunarodne mreže, koja je proteklih godina širom Evrope prodavala eritropoetin (EPO), zabranjenu supstancu u sportu.

Prema navodima španskog lista El Mundo, operacija hapšenja je organizovana u dva grada – Barseloni, ali i Kadizu, gdje se nalazi klinika za dijalizu u kojoj radi medicinska sestra osumnjičena da je sa Srbinom glavna u mreži trgovine doping sredstvima. 

U akciji Civilne garde uhapšeno je šest osoba, ali nisu navedena njihova imena, i svi se terete za delikte protiv javnog zdravlja, pripadanja kriminalnoj grupi, izbjegavanju poreza, falsifikovanju dokumenata. U akciji je oduzeto i 850 injekcija EPO, što je najveća zapljena tog tipa u ovoj zemlji. Istovremeno, policija je blokirala na različitim računima oko 800.000 evra, u stanovima je nađeno još 70.000 evra u kešu, a zatvoreno je i sedam veb-stranica na kojima su hormoni nuđeni na prodaju.

Prve informacije o ilegalnoj trgovini EPO datiraju još od prije deset godina, ali jedini opipljiv podatak tada je bio da doping sredstva prodaju posredstvom veb-sajta, čiji servis je na Islandu. Istraga je pokrenuta 2017. kada su španskoj Antidoping agenciji pristigle anonimne žalbe o mreži koju su kontrolisali medicinska sestra i Srbin. U dosadašnjoj istrazi je ustanovljeno da je medicinska sestra iz klinike u Kadizu, gdje se pacijentima na dijalizi daje EPO kao dio liječenja, bila zadužena za naručivanje zaliha. Njen zadatak je bio da naručuju više doza nego što je potrebno pacijentima, a taj višak je krijumčaren u Barselonu, na suprotnom dijelu Španije. Pošiljke sa dopingom odatle su slate po cijeloj Evropi, prevashodno u Njemačku, Švajcarsku, Grčku, Tursku, Italiju i Portugaliju, sa lažnom dokumentacijom. One injekcije su bile veoma tražene jer su su imale papire, pa su se smatrale legalnim.

Grupa je doping proizvode nudila putem interneta, u komunikaciji su koristili šifrovane poruke, a kupci su bili sportisti iz različitih sportova, uzrasta. Kada bi klijenti odabrali željene supstance, oni bi uplaćivali novac na račune u Austriji, Slovačkoj ili na Kipru ili putem kriptovaluta kako bi sve ostalo anonimno. Roba bi im stizala u specijalnim termičkim kutijama za koje se, međutim, ispostavilo da nisu uspijevale da sačuvaju kvalitet robe.

Mediji u Španiji su naveli da je među kupcima bilo profesionalnih i amaterskih sportista. Taj spisak je proslijeđen je Međunarodnoj antidoping agenciji, ali još nije dostupan medijima, pa zasad ostaje da se nagađa da li među kupcima ima poznatih sportista.

Popularan među biciklistima

Eritropoetin (EPO) se ilegalno koristi kao droga u nekim sportovima. On potpomaže produkciju crvenih krvnih zrnaca, čime poboljšava dotok kiseonika u mišiće. Posebno je popularan među biciklistima. I slavni američki biciklista Lens Armstrong kažnjen je 2012. doživotnom diskvalifikacijom upravo zbog upotrebe eritropoetina.

Grupa je u prosjeku uzimala 250 evra za svaku prodatu dozu, a cijena je varirala u zavisnosti od jačine. Procjena je da je samo u protekle tri godine grupa prodala najmanje 5.000 doza.

I srpski reprezentativac hapšen zbog istog dopinga
I Aleksandar Nikačević, nekadašnji reprezentativac u biciklizmu i bivši selektor srpskog nacionalnog tima, hapšen je u Italiji sredinom 2009. godine, u istrazi krijumčarenja doping sredstava. Policija je tada zaplijenila nekoliko hiljada doping doza, a među njim bila je i u to vrijeme poboljšana verzija krvnog dopinga EPO.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок