Predali peticiju

Srbi pisali Trampu: Zaustaviti progon pravoslavnih hrišćana na Koosovu

11:53, 12.02.2019.
Izvor: Sputnjik
Thumbnail
Zajednica američkih Srba u okviru „Kosovo prodžekta“ predala je predsjedniku SAD Donaldu Trampu, Kongresu i Stejt Departmentu, peticiju sa do sada prikupljenih više od 35.000 potpisa, sa zahtjevom da se zaustavi progon pravoslavnih hrišćana na Kosovu.

U toj peticiji se apeluje na Sjedinjene Države da zaustave podršku progonu hrišćana i manjinskih zajednica na Kosovu, kaže se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Među potpisnicima peticije su, kako se navodi, i lideri zajednice američkih Srba koja se sastoji od sveštenika pravoslavne crkve, nosilaca Emeritus katedre naučne fondacije Tesla, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća, kao i mnogobrojni vlasnici malih preduzeća, advokati i pravnici.

Ističe se da je zajednica američkih Srba i njihovih prijatelja pokrenula prije nešto više od mjesec dana peticiju o neodrživoj situaciji na Kosovu, uz navođenje da je više od 250.000 pravoslavnih hrišćana, mahom Srba, i drugih manjina, uključujući Jevreje i Rome, etnički očišćeno i protjerano sa Kosova.

Veliki broj ljudi je ubijen, kuće i farme su opljačkane, spaljene i uništene, dok je više od 150 crkava i manastira oštećeno ili u potpunosti uništeno. Hrišćani na Kosovu su izloženi brutalnom nasilju, dok je pristup bogomoljama zabranjen ili blokiran. Hrišćani i druge manjine lišeni su u potpunosti ili djelimično osnovnih potreba, hrane, lijekova i medicinskih materijala, ukazuje organizacija „Kosovo prodžekt“.