Predali peticiju

Srbi pisali Trampu: Zaustaviti progon pravoslavnih hrišćana na Koosovu

  • 12.02.2019. 11:53

Zajednica američkih Srba u okviru „Kosovo prodžekta“ predala je predsjedniku SAD Donaldu Trampu, Kongresu i Stejt Departmentu, peticiju sa do sada prikupljenih više od 35.000 potpisa, sa zahtjevom da se zaustavi progon pravoslavnih hrišćana na Kosovu.

U toj peticiji se apeluje na Sjedinjene Države da zaustave podršku progonu hrišćana i manjinskih zajednica na Kosovu, kaže se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Među potpisnicima peticije su, kako se navodi, i lideri zajednice američkih Srba koja se sastoji od sveštenika pravoslavne crkve, nosilaca Emeritus katedre naučne fondacije Tesla, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća, kao i mnogobrojni vlasnici malih preduzeća, advokati i pravnici.

Ističe se da je zajednica američkih Srba i njihovih prijatelja pokrenula prije nešto više od mjesec dana peticiju o neodrživoj situaciji na Kosovu, uz navođenje da je više od 250.000 pravoslavnih hrišćana, mahom Srba, i drugih manjina, uključujući Jevreje i Rome, etnički očišćeno i protjerano sa Kosova.

Veliki broj ljudi je ubijen, kuće i farme su opljačkane, spaljene i uništene, dok je više od 150 crkava i manastira oštećeno ili u potpunosti uništeno. Hrišćani na Kosovu su izloženi brutalnom nasilju, dok je pristup bogomoljama zabranjen ili blokiran. Hrišćani i druge manjine lišeni su u potpunosti ili djelimično osnovnih potreba, hrane, lijekova i medicinskih materijala, ukazuje organizacija „Kosovo prodžekt“.

 

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.