Braunau u Austriji

Srbi najbrojniji doseljenici u Hitlerovom rodnom gradu

  • 28.11.2018. 22:49

Adolf Hitler u Drugom svjetskom ratu pobio je oko pola miliona jugoslovenskih vojnika i više od milion civila, a Srbi su danas, u njegovom rodnom gradu, najbrojniji i najcjenjeniji doseljenici.

U austrijskom mjestu Braunauu, gdje se Hitler rodio i odrastao, živi više od pet hiljada Srba, što je čak četvrtina od ukupnog broja stanovnika. Srbi tamo bukvalno - dominiraju!

Naime, Austrijanci iz Braunaua, koji se stide Hitlera i fašističke prošlosti, Srbe veoma cijene i poštuju. Dozvolili su im da koriste prostorije stare katoličke crkve, a postoje i dva folklorna kluba gdje se igraju srpska kola, kao i jedan fudbalski klub, simbolično nazvan FK „Balkan”. Srbi u Hitlerovom rodnom gradu slave slavu i sve pravoslavne praznike, uključujući i Svetog Savu.

A na Vidovdan otac Dalibor Brnzej služi pomen našim nastradalim vojnicima. Otkud toliko Srba u Braunauu, prvo je što smo ga zamolili da nam objasni.

"Srbi su ovdje došli još u vreme SFRJ. Uglavnom rade u dvije ogromne livnice aluminijuma, hemijskom gigantu i fabrici za proizvodnju motora za motocikle. Nedavno sam otkrio da u jednoj kući živi peta generacija Srba, što samo potvrđuje da smo najstariji doseljenici Braunaua," priča otac Dalibor.

Crkva je središte okupljanja naših ljudi. Tu dolaze da popričaju, traže savjet, dobiju informaciju. Često se poslije liturgije organizuju i veselja.

"Svira se harmonika i pjevaju naše pjesme. Najčešće „Tamo daleko” i „Odakle si, sele”... Lijepo se slažemo i međusobno pomažemo,"ponosno napominje otac Dalibor.

Hitlerovo ime rijetko se pominje, a njegova rodna kuća je zatvorena. Gradonačelnik, koji je sa ocem Daliborom kućni prijatelj, često ga zamoli da uradi nešto čime će skrenuti pažnju sa činjenice da je Braunau mjesto gdje se Hitler rodio.

"Oni ne žele da se o tome priča. Radije će govoriti o Srbima i njihovom životu ovde, jer je ovo grad mira i tolerancije. Ispred Hitlerove kuće nalazi se kamen na kome je uklesano :"Da više nikada rata ne bude", i to je sve što podsjeća na turobnu prošlost," navodi otac Dalibor.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.