Imaju odličnu saradnju

SRBI IZ NJEMAČKE: Nije tačno da nas je vladika izbacio, uznemireni smo neistinama

  • 02.06.2019. 17:38

Predstavnici Saveza srpskih udruženja iz Njemačke oštro odbacuju navode da je vladika diseldorfski i njemački Grigorije izbacio srpska društva iz crkvenih prostorija, te ističu da imaju odličnu saradnju.

Predstavnica Saveza srpskih udruženja Njemačke i predsjednica KUD-a “Jugos“ iz Minhena Olivera Miljanić ističe da Savez okuplja 27 srpskih udruženja i da su potreseni neistinama koje su se danas pojavile u pojedinim medijima, a koje je iznijela Slavica Kintero Marone koja se predstavlja kao potpredsjednica Centralnog savjeta Srba Njemačke.

“Želimo da demantujemo sve što je kazala gospođa Slavica Kintero Marone. Ona čak nije ni ni članica Saveza srpskih udruženja i ona nas nikako ne može predstavljati. Apsolutna nije istina da nas je vladika Grigorije izbacio. Naša kulturno-umjetnička društva već tri godine ne izvode probe u crkvenim prostorijama. Okupljamo naše mlade, trudimo se da se djeca druže, sarađujemo s Crkvom. Niko od nas ne dijeli mišljenje sa navedenom osobom“, naglasila je Miljanovićeva.

Ona dodaje da vladika Grigorije nikada do sada nije uskratio ništa srpskim udruženjima u Minhenu.

“Mogu samo ponoviti da smo svi uzbuđeni i šokirani neistinitim izjavama. Ovo je bacilo ružnu sliku na Srbe u Njemačkoj i na našeg vladiku i želimo da kažemo da to nije istina. Ne znamo zbog čega je to urađeno i kakve su čije namjere“, naglasila je Miljanovićeva.

Ona navodi da je Slavica Kintero Marone podnijela zahtjev da se učlani u Savez, ali da joj to nakon ovoga skandala sigurno neće biti odobreno.

Predsjednik KUD-a “Soko“ iz Minhena Siniša Gajić takođe oštro odbacuje sve navode o tome da je vladika izbacio srpsku omladinu iz crkvenih prostorija.

“Sa velikom ljubavlju pokušavamo da sačuvamo našu kulturu i identitet. Ja sam imao čast i zadovoljstvo  da upoznam vladiku Grigorija  i vladika je ostavio predivan utisak na mene. Sa našim pjevačkim grupama nastupali smo na dva događaja gdje je on bio domaćin i predivno smo komunicirali i družili se. Čak je i zapjevao s nama, što nas je očaralo. To je sve što mogu da kažem. Ove informacije koje su iznesene nemaju nikakve veze s nama. Naše društvo npr. nikad nije ni  koristilo crkvene prostorije. Nikad nismo imali problem s crkvom, imamo odlučnu komunikaciju sa sveštenstvom, aktivno smo učestvovali u svim kulturnim i duhovnim manifestacijama“, kaže Gajić.

Dodaje da su ljudi naprosto šokirani neistinama koje se pojavljuju u medijima. “Dolazimo u situaciju da se moramo pravdati da ovo nema veze s nama“, napominje Gajić.

On naglašava da šest srpskih kulturno-umjetničkih društava iz Minhena već osam godina zaredom organizuje humanitarne koncerte. Tako je bilo i ove godine kada su prikupljena sredstva donirana bolesnim djevojčicama u Banja Luci i Beogradu. “Zašto neko želi iskriviti sliku, baciti sjenu na sve lijepo što radimo i koje su namjere ne znamo“, navodi Gajić.

Potpredsjednica Centralnog savjeta Srba u Njemačkoj Slavica Kintero Marone danas je za srpskainfo.com izjavila da je u petak izbačena sa Foruma dijaspore u Banjaluci pod obrazloženjem da nije dobrodošla zbog svog neprimjerenog ponašanja.

Ona smatra da je za izbacivanje sa skupa kriv verbalni „okršaj“ sa episkopom Njemačke Grigorijem koji je u četvrtak uveče bio jedan od panelista na temu očuvanja kulture i tradicije Srba i govorio o svom radu u Njemačkoj i svom viđenju Srba u toj zemlji.

“Bilo je nekog govora da bi on trebao pisati neki priručnik pravoslavnog ponašanja za nas Srbe i omladinu u Njemačkoj, što je mene na neki način izrevoltiralo. Srbi su već duže vrijeme ogorčeni radom vladike Grigorija u Njemačkoj zbog njegovog ponašanja“, ispričala je Slavica.

Ona je navela da je razlog za to činjenica da je vladika Grigorije ubrzo po svom dolasku u Njemačku izbacio 6 srpskih kulturno-umjetničkih društava iz njihovih prostorija u kojima su vježbali folklor i družili se, a koje su bile smještene u crkvenom krugu u Minhenu.

Iz organizacionog odbora Foruma dijaspore u Banjaluci su potvrdili da je Slavici u petak ujutro oduzeta akreditacija i zabranjeno dalje učešće na skupu. Naveli su da to nema nikakve veze zbog onoga što se desilo između nje i vladike Grigorija, već zbog neprimjerenog ponašanja. “Imali smo žalbe i pritužbe drugih učesnika panela na njeno ponašanje, jer je narušavala tok diskusije“,  naveli su kratko.

(Topportal)

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.