"Sputnjik V" efikasan i protiv indijskog soja: Obezbjeđuje dovoljno antitijela

  • 27.04.2021. 21:04

Vakcina "sputnjik ve" obezbjeđuje dovoljno antitijela za borbu protiv soja virusa korona koji se pojavio u Indiji, izjavio jedirektor ruskog Istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" Aleksandar Gincburg.

On je rekao da će se “Gamaleja”, ukoliko to bude neophodno, boriti protiv novog soja virusa u Indiji visokomo koncentracijom antitijela koju izaziva “sputnjik ve”.

– Vakcina, po pravilu, proizvodi 20, 30, čak i 80 puta više antitijela nego što je potrebno za neutralizovanje najveće koncentracije virusa u zaraženom organizmu. `Sputnjik ve` će biti efikasan protiv indijskog soja – naglasio je Gincburg.

Indijsko Ministarstvo zdravlja prijavilo je da se u toj zemlji krajem marta pojavio novi soj virusa korona sa mutacijama u površinskom proteinu.

Iz Ministarstva su naveli da je posebno zabrinjavajuće što novi soj posjeduje dvije mutacije koje su ranije primijećene u drugim varijantama virusa korona, podsjeća TASS.

Prijavljeno je i da su te mutacije primijećene u procentu između 15 i 20 odsto uzoraka, te da postoje i u sojevima koji su se pojavili u Velikoj Britaniji, Južnoafričkoj Republici i Brazilu.

Тагови: