Predsjednik Francuske

Spriječen napad na Emanuela Makrona

  • 06.11.2018. 15:39

Francuske bezbjednosne službe uhapsile na šest osoba u okviru preliminarne istrage pod sumnjom da su planirali napad na predsjednika Francuske Emanuela Makrona.

To javlja Rojters pozivajući se na izvor blizak istrazi.

Taj izvor naveo je da se uhapšeni sumnjiče da su imali "neprecizan i nedovoljno razrađen" plan za izvođenje "nasilne akcije" protiv Makrona.

Francuski kanal BFM TV prethodno je objavio da je šest pripadnika francuske ultradesnice uhapšeno u okviru istrage zbog prijetnji koje su upućivali predsjedniku te države, za šta Rojters nema potvrdu.

Agencija navodi da su hapšenja izvedena u tri različita područja - Izeru koji se nalazi jugoistočno od grada Liona, Mozelu na francuskoj granici sa Njemačkom i Luksemburgom i u Ij-e-Vilenu, na sjeverozapadu Francuske u blizini grada Rena.

Navodi se da još nije jasno kakva je veza između uhapšenih i kako su stupili u kontakt jedni sa drugima.

Rojters podsjeća da je Makron u jednom intervju koji je objavljen u nedjelju upozorio na prijetnju koju predstavljaju ultradesničarski pokreti širom Evrope, kazavši da je nekritičko samozadovoljstvo država koje je na Starom kontinentu vladalo 30-ih godina prošlog vijeka utrlo put usponu Hitlera u Njemačkoj i Musolinija u Italiji.

Agencija podsjeća da je Makron danas u Verdunu, gradiću na sjeveroistoku Francuske, gdje prisustvuje nastavku obilježavanja 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata, u okviru čega će tokom vikenda ugostiti 60 državnika iz cijelog svijeta.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок