Sprema li SAD napad na Iran?: Bombarderi stigli, Iran poručio da će se braniti silom ako treba

  • 31.12.2020. 20:58

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif danas je optužio predsjednika SAD Donalda Trampa da je htio da lažira podatke kako bi napao Iran i obećao da će se Teheran braniti silom, ako treba.

Zarif je na Tviteru napisao da “umjesto da se bori protiv korone u SAD, Donald Tramp baca milijarde da bi letjeli bombarderi B-52, šalje armade u naš region. Obavještajni podaci iz Iraka ukazuju na zavjeru da se lažiraju podaci kako bi se ušlo u rat”.

Istovremeno, vojni savjetnik iranskog vrhovnog vođe upozorio je Trampa da “ne napravi od Nove godine dan žalosti za Amerikance”, prenosi Rojters.

Američka vojska je “dotjerala” B-52 bombardere na Bliski istok kako bi pokazali silu Iranu, jer B-52 ima potencijal da nosi nuklearno oružje, a istovremeno je poslala nuklearne podmornice u Zaliv, prema izvještajima medija na koje se poziva Rojters.

U svom predsjedničkom mandatu, SAD na čelu sa Trampom nisu vojno napale nijednu zemlju. Ostalo još svega nekoliko dana do inauguracije Džo Bajdena na mjesto novog predsjednika SAD-a.

Ranije su se pojavile priče da se Tramp raspitivao o vojnoj intervenciji u Iranu, ali svako normalan bi se pitao zašto? Zašto pred kraj mandata, jedan od rijetkih američkih predsjednika koji nije vojno intervenisao ni u jednoj stranoj državi, zašto to da učini baš sada?

Odgovor je jednostavan - Izrael. Izrael je u sukobu sa Iranom, a Trampova veza sa Izraelom je očigledna. Od iniciranja premještanja ambasada drugih država iz Tel Aviva u Jerusalim, na šta je na kraju pristao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Posjeta Izraelu 2017. godine, a treba napomenuti da je i Trampov zet Jevrej.

Krajem 2018. godine Tramp je priznao Jerusalim kao glavni grad i još tada preselio američku ambasadu u taj grad.

Da li će ovo biti posljednji poklon Trampa Izraelcima?

Тагови:
  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.