Zalmaj Halilzad

Specijalni izaslanik SAD za Avganistan podnio ostavku

  • Извор: СРНА
  • 19.10.2021. 10:16

Specijalni izaslanik SAD za Avganistan Zalmaj Halilzad podnio je ostavku na toj funkciji, saopštio je američki Stejt department.

On je podnio ostavku u vrijeme kada Stejt department najavljuje da će sprovesti niz istraga o brzoj i haotičnoj evakuaciji iz Kabula.

Odluku Halilzada saopštio je državni sekretar SAD Entoni Blinken, koji je dodao da će novi izaslanik u Kabulu biti Tomas Vest.

"Zahvaljujem ambasadoru Halilzadu za službu i želim dobrodošlicu specijalnom predstavniku Vestu", naveo je Blinken u saopštenju.

Blinken je podsjetio da je Vest bio član tima državne bezbjednosti za vrijeme mandata bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame, te da će novi izaslanik biti zadužen za vođenje diplomatskih napora sa novom talibanskom vladom u Avganistanu.

Državni sekretar nije naveo razlog Halilzadove ostavke, prenijela je "Raša tudej".

Halilzad je u pismu napisanom 18. oktobra naveo da SAD ulaze u novu fazu politike usmjerene ka Avganistanu, te da žali zbog toga što proces pronalaženja političkog rješenja u toj zemlji "nije prošao kako je bilo predviđeno".

On je najavio da će u narednom periodu govoriti o razlozima neuspjeha mirovnog procesa u Avganistanu, nakon što zvanično bude razriješen dužnosti.

Тагови: