Njemačka

SPD rizikuje da izazove Ustavnu krizu u EU

  • 04.07.2019. 20:46

Njemačka Socijaldemokratska partija /SPD/ rizikuje da naškodi koalicionoj Vladi u kojoj su i da izazovu Ustavnu krizu u EU time što se se protive nominaciji Ursule fon der Lejen za predsjednika Evropske komisije, rekla je danas lider Hrišćansko demokratske unije /CDU/ Anegret Kramp-Karenbauer.

Lideri EU su u utorak, 2. jula, nakon maratonskih razgovora nominovali aktuelnog njemačkog ministra odbrane za mjesto predsjednika Evropske komisije. Evropski parlament tek treba da odobri njeno imenovanje. 

Međutim, kancelar Angela Merkelova bila je uzdržana od glasanja tokom sastanka lidera EU i ona jedina nije podržala Fon der Lejenovu, jer je za njemačku koaliciju ovo pitanje sporno. 

"Ukoliko SPD nastave da se drže svog destruktivnog protivljenja kandidaturi Ursule fon der Lejen onda će to predstavljati opterećenje za koaliciju i postoji rizik od izazivanja Ustavne krize u Evropi", naglasila je Kramp-Karenbauerova. 

Popularnost SPD je na rekordno niskom nivou nakon što su pretrpjeli poraz i na evropskim izborima održanim u maju. 

Zamjenik lidera SPD Ralf Štegner izjavio je za lokalne medije da će njegove kolege u Evropskom parlamentu, najvjerovatnije, glasati protiv fon der Lejenove. 

Prema rezultatima ankete agencije "Dojčland trend" za državnu televizijsku stanicu ARD samo 56 odsto ispitanih u NJemačkoj smatra da će Fon der Lejenova biti dobar predsjednik Evropske komisije. 

Međutim, stav SPD prema kandidaturi Fon der Lejenove izazvale su negodovanje među konzervativcima Angele Merkel i pojedini smatraju da to nije patriotski jer ne podržavaju prvu osobu iz NJemačke koja bi bila na čelu Evroopske komisije u proteklih 60 godina.

Тагови:
  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм