Tragedija kod Indonezije

Spasilačke službe: Ne očekujemo da je iko preživio pad aviona

13:16, 29.10.2018.
Izvor: B92
Thumbnail

Spasilačke službe su saopštile da ne očekuju mogućnost da je iko iz aviona kompanije Lajon er, koji se srušio u more kod Indonezije, preživio tragediju.

Avion  je pao svega 13 minuta po polijetanju sa aerodrome u Džakarti, a u njoj se nalazilo 189 putnika i članova posade.

Portparol spasilačke agencije Indonezije Jusuf Latif je rekao da se srušila letjelica tipa boing 737 MAX 8, što je prvi udes tog tipa aviona od početka proizvodnje. 

Kako su prenijeli svjetski mediji, taj tip letjelice je prvi put predstavljen u maju 2017. godine. Avion koji se nalazio na letu pod oznakom JT610 imao je do pada svega 800 sati leta. 

Na servisu za praćenje letova Flajtradar24 objavljeno je da je neposredno uoči gubljenja kontakta između aviona i kontrole leta došlo do značajnog pada visine i ubrzanja letjelice. 

Navedeno je i da je avion pao svega 13 minuta po polijetanju iz Džakarte prema gradu Pangkal Pinang na ostrvu Sumatra, što je let od oko sat vremena. 

Rojters je prenio da je avion trebalo da otputuje iz prestonice Džakarte u grad Pangkal Pinang na ostrvu Sumatra, što zahtijeva jedan sat leta. 

“Još se ne usuđujemo da kažemo šta se dogodilo, ili šta se nije dogodilo, zbunjeni smo jer je ovo bio nov avion", rečeno je Rojtersu u kompaniji Lajon er. 

Ta kompanija je saopštila da je avion bio ispravan i da su pilot i kopilot zajedno imali dosad ostvarenih 11.000 sati letanja. 

Iz Komiteta za bezbjednost saobraćaja je navedeno da ne može da se potvrdi uzrok nesreće dok se ne pronađu crne kutije. 

Što se meteoroloških uslova tiče, u trenutku kada se nesreća dogodila nebo je bilo vedro.