Spašen holandski teretni brod koji je plutao kod Norveške

  • 08.04.2021. 09:13

Timovi za spašavanje uspjeli su se rano u četvrtak ukrcati na napušteni holandski teretni brod u nemirnim vodama kod Norveške te ga pripremiti za odvlačenje na sigurno, čime je izbjegnuto izlijevanje nafte.

Spasilački timovi ukrcali su se na teretni brod Eemslift Hendrika i povezali ga s dva tegljača, objavila je Norveška obalna straža.

Sada tegljači odvlače Eemslift u norvešku luku Alesund.

Izbjegnuto izlijevanje nafte u more

"Timovi za spašavanje uspjeli su se ukrcati na nekontrolisani brod Eemslift Hendrika i povezati ga s dva tegljača", stoji u saopštenju obalne straže.

Bilo je važno steći kontrolu nad brodom pošto se u sve nemirnijem moru povećavao rizik da će se prevrnuti ili udariti u kopno.

Operacija spašavanja broda, udaljenog 10 nautičkih milja od norveške obale, prvobitno je bila odgođena do četvrtka zbog lošeg vremena.

Službenici navode da je brod mogao plutati još osam sati, a strahovali su od potapanja i izlijevanja nafte u more.

Naime, brod dug 112 metara prevozi oko 350 tona teške nafte i 50 tona dizela.

Brod spasila podružnica kompanije koja je nedavno izvlačila giganta iz Sueca

Osim dva tegljača koja su poslana s ciljem da ga tijekom srijede odvuku do obale, helikopterom je stiglo i osoblje za hitne slučajeve da pomogne vezati užad, saopštila je norveška obalna uprava.

Tegljači su unajmljeni od holandske kompanije za spašavanje Smit Salvage.

Ta je kompanija podružnica Boskalisa koji je nedavno izvlačio gigantski brod Ever Given iz Sueskog kanala.

Eemslift je u ponedjeljak uputio poziv u pomoć nakon nevremena. Teret se pomaknuo, zbog čega je i brod postao nestabilan.

Posada je evakuisana kasno u ponedjeljak po olujnom nevremenu.

Dvanaest članova posade skočilo je s jako nagnutog broda u vodu, nakon čega ih je spasio helikopter, dok su drugi spašeni direktno s palube.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.