Španski ministar Garson predstavio plan

Španija želi da stane na kraj klađenju i igrama na sreću

22:24, 22.02.2020.
Izvor: Index.hr
Španski ministar Alberto Garson predstavio je plan za zaustavljanje reklamiranja kladionica i kockarnica kojim vlada namjerava da stane na kraj porastu zavisnosti od igara na sreću u Španiji.

U januaru je na vlast došla lijeva koalicija sastavljena od Španske socijalističke radničke stranke (PSOE) i manjeg Unidas Podemosa kojem pripada Garson. Unidas Podemos je u predizbornoj kampanji obećao da će pokrenuti kampanju s ciljem zaštite mladih i zavisnika od kocke, a sada to obećanje želi da ispuni, piše Indeks.hr.

Industrija igara na sreću procvjetala je u Španiji u protekloj deceniji. Internetske kladionice, sportsko klađenje i kockarnice preuzeli su dominantno mjesto na tržištu od državne lutrije i poker aparata postavljenih u kafićima i restoranima, nekad tradicionalnih igara na sreću.

Vlada namjerava da smanji reklamiranje takvih mjesta na televiziji za 80 posto i da zabrani kompanijama korišćenje poznatih osoba za komercijalizaciju klađenja.

Kladionice koriste i druge fudbalske zvijezde poput Kristijana Ronalda i Nejmara jer je fudbal izuzetno popularan u Španiji. Te reklame se prikazuju na televiziji.

"Regulacija treba da bude slična onoj kod duvanske industrije", rekao je Garson. "Ne regulišemo industriju tekstila nego sektor koji može imati posljedice na javno zdravlje", dodao je on, prenosi portal B92.net.

Među predloženim mjerama je i zabrana reklamiranja bonova za kockanje kojima se, prema rečima Garsona, privlače ranjive skupine podložne zavisnosti od kocke.

Vladini podaci pokazuju kako se klađenje preko interneta utrostručilo između 2014. i 2018. godine i dostiglo iznos od 17,8 milijardi evra.

Kladioničarski i kockarski lobi procjenjuje kako igrači u Španiji preko sportskog klađenja, kazina i nacionalne lutrije izgube godišnje ukupno 10 milijardi evra, što je oko 0,8 posto BDP-a Španije.