Španija blokirala regiju od 200.000 stanovnika zbog novog širenja koronavirusa

  • 05.07.2020. 16:41

Katalonska vlada objavila je da će regija Segria, u kojoj živi više od 200.000 ljudi, ponovo biti blokirana na neodređeno razdoblje nakon novog izbijanja i širenja koronavirusa.

Broj zaraženih koji su primljeni u bolnicu u Leidi, glavnom gradu ove regije, udvostručio se u proteklih deset dana, prema pisanju španskog lista El Mundo.

"Moramo poduzeti ovaj korak da zaštitimo sebe i donijet ćemo sve mjere koje budu potrebne da zaustavimo zarazu", rekao je predsjednik Katalonije Quim Torra, prenosi The Independent.

Katalonski čelnici odbacili su ideju selektivnog zatvaranje te su umjesto toga odlučili da zatvore cijelu regiju.

Terenska bolnica postavljena je u gradu Lleida u kojoj je pripremljeno dodatnih 105 kreveta za liječenje oboljelih od COVID-19. Prema posljednjim izvještajima, 21 osoba je hospitalizirana u gradu Lleida, a šest pacijenata je na intenzivnoj njezi.

Kako su odlučile katalonske vlasti, samo ljudi koji rade izvan regije Segria će moći napuštati i ulaziti u ovo područje. Svim ostalim stanovnicima zabranjen je ulaz i izlaz.

Prema zvaničnim podacima, Katalonija je do 4. jula zabilježila 73.154 osobe zaražene koronavirusom, te gotovo 12.500 smrtnih slučajeva povezanih s infekcijom Covid-19. U petak ove sedmice u gradu Lleida koronavirus potvrđen je kod još 400 stanovnika, dok su dvije osobe preminule usljed zaraze, javlja BBC.

Podsjetimo da je Španija bila jedna od najteže pogođenih evropskih zemalja sa više od 250.545 zaraženih koronavirusom i 28.385 preminulih od posljedica ove zaraze, podaci su Univerziteta Johns Hopkins.

Тагови: