Upozorenje milijardera

Soroš: EU bi mogla da završi kao Sovjetski Savez

  • 12.02.2019. 21:34

Ukoliko se EU ne probudi i na vrijeme ne prepozna unutrašnje i spoljašnje prijetnje završiće kao Sovjetski Savez, upozorio je mađarsko-američki milijarder Džordž Soroš.

Soroš, koji je i liberalni politički aktivista, rekao je da EU mora da prepozna prijetnju koja dolazi od njenih neprijatelja i da se narod Evrope mora probuduti prije nego što bude kasno. 

"Ukoliko to ne učine, završiće kao Sovjetski Savez 1991. godine", izjavio je Soroš, aludirajući na raspad Sovjetskog Saveza. 

Soroš smatra da EU proživljava "revolucionarni trenutak", da je ishod toga veoma neizvjestan, a evropski lideri i obični građani Unije ne obraćaju pažnju na ovu činjenicu. 

Milijarder kaže da su izbori za Evropski parlament raspisani za maj sljedeća tačka u kojoj će doći do sukoba u EU i da se očekuje da će antisistemske, evroskeptične partije ostvariti dobre rezultate.

Govoreći o situaciji u njemačkoj politici, Soroš je ocijenio da Vlada njemačkog kancelara Angele Merkel neće moći do kraja mandata da djeluje proevropski, jer je u njenom sastavu desničarska partija Alternativa za Njemačku, koja je glasove osvojila evroskeptičnim i antisistemskim obećanjima, javio je Si-En-Bi-Si. 

Soroš je podsjetio i na "Bregzit" u Velikoj Britaniji, proteste u Francuskoj, uticajne desničarske vlasti u Italiji i upozorio da sve to, uz trenutnu politiku u Njemačkoj, potresa temelje EU. 

Milijarder upozorava i na antimigrantsku politiku i antidemokratske postupke u istočnoj Evropi, koji su države kao što su Mađarska i Poljska dovele na stazu koja vodi ka potencijalnom disciplinskom postupku od ostatka EU. 

"Kako bi prepoznala unutrašnju i spoljašnju prijetnju, Evropa mora da prepozna svoje neprijatelje i da probudi uspavanu proevropsku većinu, koju će mobilisati u odbrani vrijednosti na kojima je osnovana EU. U protivnom će san o ujedinjenoj Evropi postati košmar 21. vijeka", kaže Soroš.