U nevjerici pratili trku

Šok i nevjerica u Francuskoj: Srbi plivali za Časni krst, turisti zgranuti

  • 22.01.2020.08:50

Srbi iz cijele Francuske okupili su se u Parizu i zajednički otišli na jezero Etang de Žonkui, 50 kilometara od glavnog grada, gdje se danas prvi put plivalo za Časni krst, kao i u Nici u kojoj su sa nevjericom posmatrali plivače u moru.

U jezero u pariskom regionu skočilo je 57 muškaraca, a najbrže je do Časnog krsta stigao Aleksandar Krajnović.

Predsjednik Saveza Srba Francuske Đuro Ćetković rekao je da su za Časni krst plivale i tri dame, članice Kulturno-umjetničkog društva "Biseri", te istakao kako su oduševljeni odzivom.

Proslavu Bogojavljenja organizovale su crkve Svete Petke iz Bondija i Svetog Save iz Pariza, na inicijativu Udruženja Svi Srbi u Parizu, uz pomoć Saveza Srba Francuske.

Prvi put u istoriji za Časni krst se plivalo i na drugom kraju Francuske, na Azurnoj obali, u Nici.

Do krsta je prvi doplivao Nikola Pribić.

On i drugi učesnici su okupljanje na današnji praznik iskoristili da svojim sunarodnicima u Crnoj Gori poruče da su uz njih u odbrani vjekovnih svetinja Srpske pravoslavne crkve. 

Ćetković je za "Sputnjik" rekao da je otac Igor Vujsić osveštao more, a da je zatim za Časni krst zaplivalo 28 takmičara.

"Turisti nisu mogli da vjeruju šta se dešava. I ovdje se za krst ‘borila’ jedna djevojka — Jovana Nježić. Srećni smo i ponosni što smo okupili Srbe iz ovog regiona, stigli su čak iz Marseja, ali i iz Italije, najviše iz Sanrema", dodao je Ćetković.

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obilježava se danas širom svijeta kupanjem u haldnoj vodi i tradicionalnim plivanjem za Časni krst.