Gradski odbor SNSD-a Istočno Sarajevo

SNSD: Bolnica "Srbija" - garant unapređenja zdravstvene zaštite

  • 19.12.2019. 17:50

Gradski odbor SNSD-a Istočno Sarajevo saopštio je danas da su i ova stranka i rukovodstvo Bolnice "Srbija" od početka godine dali maksimalan doprinos saniranju stanja i unapređenju zdravstvene zaštite građana u ovom dijelu Republike Srpske.

U saopštenju se ističe da je za posljednji kvartal ove godine, prema mjerljivim rezultatima rada jedne zdravstvene ustanove, Bolnica "Srbija" najuspješnija u posljednjih 10 godina.

"Sa vizijom koju ima sadašnji menadžment `Srbije` medicinska budućnost naše bolnice je sigurna, a građani ne treba da se plaše za njen opstanak i napredak", navodi se u saopštenju Gradskog odbora SNSD-a, koji u potpunosti odbacuje sve navode Gradskog odbora SDS-a Istočno Sarajevo o stanju u sekundarnom i tercijarnom zdravstvenom sektoru u ovom gradu.

Reagujući na saopštenje SDS-a u kojem je naglašen problem odlaska zdravstvenih radnika u inostranstvo i druge zdravstvene ustanove, Gradski odbor SNSD-a ističe da SDS "po ko zna koji put, s ciljem kratkoročnog privlačenja pažnje javnosti, ponovo pokušava da površnim pristupom prenese zajednički nivo odgovornosti za stanje u društvu, pa samim tim i u sektoru zdravstva na SNSD, kao političku partiju koja prema građanima pokazuje opštu društvenu obavezu i nivo odgovornosti, mnogo veći i ozbiljniji od jednokratnih političkih saopštenja i floskula".

Iz SNSD-a podsjećaju da se od početka ove godine plate i sve obaveze prema radnicima u Bolnici "Srbija" redovno izmiruju, kao i troškovi edukacije, pri čemu su izmirene i obaveze prema dobavljačima, kao i dio iz prethodnih godina.

"Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, sa ministrom Alenom Šeranićem na čelu, otpočeo je proces izmirenja svih obaveza prema radnicima iz prethodnih godina u iznosu od 300.000 KM, i njegov nastavak se očekuje i u 2020. godini", naglašava se u saopštenju.

Navedeno je da je veliki trud i angažovanost menadžmenta Bolnice "Srbija", na čelu sa direktorom Nebojšom Šešlijom, omogućio građanima Sarajevsko-romanijske regije dostupnost eminentnih stručanjaka iz raznih hirurških i nehirurških grana.

Kao primjer Gradski odbor SNSD-a navodi da je na osnovu zvanične evidencije iz bolničkih protokola za ovu godinu broj operacija povećan za 200 u odnosu na isti period prošle, broj hospitalizovanih pacijenata za više od 400, a broj porođaja za 50.

"Tokom ove godine ostvarena je saradnja sa velikim brojem ljekara iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske tako da naši sugrađani više ne moraju da idu u Banjaluku, već im je sve dostupno u našoj bolnici. U ovoj godini je zaposleno više od 30 medicinskih tehničara sa evidencije Zavoda za zapošljavanje koji su raspoređeni po svim odjeljenjima, čime je omogućena kvalitetnija medicinska njega", ističe se u saopštenju Gradskog odbora SNSD-a.

Osim medicinskih sestara, u ovoj godini menadžment Bolnice "Srbija" zaposlio je 10 mladih ljekara koji su u 2019. dobili četiri specijalizacije iz različitih grana medicine, a dva ljekara počela su subspecijalizaciju iz nefrologije i vaskularne hirurgije, tako da je nastavljen trend jačanja i edukovanja domaćeg kadra koji će nastaviti sa unapređenjem medicinskih usluga.

Za 2020. godinu odobreno je devet novih specijalizacija za ljekare medicine prema planu i programu resornog ministarstva.

"U ovoj godini prvi put je u našoj bolnici moguće raditi složene vaskularne operacije, a torakalna hirurgija se ponovo radi u našoj bolnici poslije pet godina. Јedina smo bolnica u regiji koja, osim Beograda, radi operacije iz oblasti dječije ortopedije", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da Bolnica u Istočnom Sarajevu odnedavno radi i najsloženije operacije oka, zaokružena je kompletna usluga iz oblasti ginekologije, te obezbijeđeno zbrinjavanje svih pacijenata iz domena uroloških bolesti.

U idućoj godini planiran je početak pružanja usluga barokomore, a očekuje se i instaliranje najnovijeg CT aparata u Republici Srpskoj, čime će dijagnostika biti podignuta na najveći mogući nivo.

Iz SNSD-a ukazuju na činjenicu da je dogovorena saradnja sa Kliničkim centrom Vojvodine za slanje više ljekara na edukaciju iz oblasti svih vrsta laparoskopskih, odnosno endoskopskih intervencija koje će krajem 2020. godine moći da budu rađene i u Bolnici "Srbija".

"Trenutni broj ljekara na svim odjeljenjima ove bolnice je potpuno zadovoljavajući za nesmetano obavljanje svih poslova. U bolnici ima pet dežurnih ljekara koji rade tokom 24 časa, čime se još jedino može pohvaliti UKC Republike Srpske i što uliva punu sigurnost svim građanima Sarajevsko-romanijske regije. Sve ostale službe su organizovane po sistemu pripravnosti iza 15.00 časova", dodaje se u saopštenju.

Navedeno je i to da su u Poliklinici osposobljene sve specijalističke i subspecijalističke ambulante, a liste čekanja sa nekoliko mjeseci smanjene na nekoliko sedmica.

Kada je riječ o obavezama za poreze i doprinose, ističu iz SNSD-a, tu obavezu su Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo preuzeli da riješe u narednoj godini, navodeći da taj problem "nije samo prisutan kod nas, nego u svim bolnicima i domovima zdravlja širom Srpske, a mi se na toj listi dužnika nalazimo na sredini".

Savez nezavisnih socijaldemokrata podsjeća da je u aprilu realizovano preseljenje u novu bolnicu, u objekat od 15.000 metara kvadratnih, opremljen najsavremenijom medicinskom i nemedicinskom opremom, a ljekari stalno odlaze na edukacije u velike kliničke centre u Republici Srpskoj, BiH i Srbiji.

Dodaju da tokom preseljenja iz stare u novu bolnicu, koje je obavljeno za nekoliko dana, niko od pacijenata nije bio uskraćen za bolničko liječenje, niti je čekao na zakazanu operaciju.

"Za razliku od Gradskog odbora SDS-a, koji je suočen sa odlivom vlastitog članstva i dugoročnog nedostatka ideja za napredak u bilo kojoj oblasti društva, ljudi koje predlaže SNSD, kao i oni koji nemaju dodirne tačke sa SNSD-om, a žele da se stave u funkciju razvoja Srpske u cjelini, raspolažu konkretnim podacima, te se bore, kao i direktor Bolnice "Srbija" Nebojša Šešlija, za svaku oblast ovog društva, svakim danom za razvoj institucija Republike i njenih lokalnih zajednica" naglašava se u saopštenju.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана