Nagorno-Karabah

Snimak pogibije: Azerbejdžanski pilot se tri puta vraćao da napadne Jermene prije nego što su ga oborili

  • 19.10.2020. 16:20

I dalje traju sukobi između Jermenije i Azerbejdžana u spornom regionu Nagorno-Karabah, a sada se pojavio i snimak pogibije jednog azerbejdžanskog pilota, koji se čak tri puta vraćao da napadne Jermene, prije nego što je oboren.

Na snimku se vidi kako pilot azerbejdžanskog SU-25 napada jermensku protivavionsku bateriju GŠ-6-23, koji odgovaraju na vatru iz višecjtevnih rotirajućih topova.

Azerbejdžanski pilot je izvodio manevre i vraćao se tri puta u napad, prije nego što su ga oborili.

Da podsjetimo, Jermenija i Azerbejdžan optužile su jedna drugu za kršenje primirja u regionu Nagorno-Karabah, drugog po redu.

Posljednje primirje, postignuto u nedjelju, bilo je drugi pokušaj da se obustave borbe između jermenskih i azerbejdžanskih snaga.

Jermenski vojni zvaničnici prijavili su u nedjelju napade teškom artiljerijom i raketama, dok je sa druge strane azerbejdžansko ministarstvo odbrane okrivilo Jeremeniju da koristi artiljeriju u zoni konflikta.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je napade sa obje strane u naseljenim dijelovima regiona i izrazi žaljenje što su obje strane ignorisale pozive međunarodne zajednice za momentalni prekid vatre.