Federika Mogerini

Snažna podrška zapadnom Balkanu na putu ka Uniji

  • 27.09.2018. 17:15

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednosti EU Federika Mogerini izjavila je u Njujorku da je i dalje snažna zajednička posvećenost da se pomogne zapadnom Balkanu da napreduje na putu integracija u EU.

Ona je, nakon radne večere u Njujorku, sa predstavnicima partnera EU na zapadnom Balkanu, rekla da napredak na putu integracija u EU zahtijeva kontinuiran rad na reformama, te više iskrene i efikasne saradnje. 

"Ovo je bila dobra prilika da se razgovara o nedavnim razvojima događaja i napretku postignutom u regionu", istakla je Mogerinijeva. 

Ona je potvrdila da je razgovarano i o Sporazumu iz Prespe o pitanju naziva Makedonije i dijalogu Beograda i Prištine, te istakla da su oba pitanja ključna za razvoj regiona i njen evropski put. 

Iz Delegacije EU u BiH saopšteno je da su na radnoj večeri koju je Mogerinijeva u Njujorku organizovala sa komesarom EU za spoljnu politiku Johanesom Hanom predstavnici zapadnog Balkana potvrdili svoju snažnu opredjeljenost napretku u procesu evropskih integracija ubrzanjem reformi i daljim promovisanjem dobrih susjedskih odnosa. 

Radnoj večeri na marginama zasjedanja Savjeta bezbjednosti UN prisustvovali su ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, te ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, predsjednik Albanije Ilir Meta i brojne druge visoke zvanice.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.