Ogromna maetrijalna šteta

Službe pretražuju spaljene kuće i vozila, 81 stradalo u požaru

  • 26.07.2018. 11:31

Grčka danas zbraja materijalnu štetu poslije najtragičnijih šumskih požara koje ova zemlja pamti, a pripadnici službi za hitne intervencije i dalje pretražuju spaljene kuće i vozila u potrazi za nestalima, nakon što je potvrđena pogibija 81 osobe.

Vatrogasci i dalje gase džepove plamena u okolini Atine, a Vlada je objavila seriju mjera kojima će pokušati da pomogne pogođenima. Kabinet premijera Aleksisa Ciprasa izložen je oštrim kritikama poslije ove katastrofe. 

Pored 10.000 evra koje je Vlada izdvojila kao momentalnu pomoć rodbini nastradalih, izdvojeno je i po 5.000 evra za svaku pogođenu nekretninu. 

Portparol vatrogasne službe rekao je agenciji AFP da je požar kod Kinete, 25 kilometara zapadno od Atine, uglavnom lokalizovan. 

Još nema zvaničnih informacija o broju nestalih ljudi. 

Britanski mediji prenijeli su da je među žrtvama i jedan Irac koji je bio na medenom mejsecu u selu Mati sa svojom suprugom, koja je preživjela nalet vatrene stihije. Ona se sklonila na plažu i prebačena je u bolnicu sa opekotinama. 

Nadležne službe zatražile su od rodbine nestalih da dostave svoje uzorke DNK kako bi pomogli vlastima u identifikovanju tijela. 

Mještani pogođene oblasti otvorili su veb-sajt na koji je postavljena lista sa 27 nestalih osoba, uključujući dvije devetogodišnje sestre bliznakinje. 

U bolnice je u posljednja tri dana prebačeno 187 ljudi, a 71 osoba je zadržana na liječenju. Među njima je više od desetoro djece, a većina je u "ozbiljnom stanju", navode zvaničnici.

Poslije požara u Grčkoj zemljotres


Zemljotres jačine 4,5 stepeni Rihterove skale potresao je danas grčko ostrvo Samos, navodi ANA.

Grčka agencija navodi da se potres dogodio u 10.18 sati po srednjeevropskom vremenu na dubini od deset kilometara, a epicentar je bio na plaži Maratokampos. Navodi se da se zemljotres osjetio širom ostrva.

(agencije)

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.