Slučaj koji je digao Tursku na noge: Ubila muža koji ju je silovao i tukao, sud je pustio na slobodu

  • 28.04.2021. 18:28

Sud u Turskoj preduzeo je neočekivani potez i oslobodio ženu koja je bila optužena za ubistvo supruga nakon što je mučio i silovao.

Aktivističke grupe rekle su da optužba za ubistvo podignuta protiv Melek Ipek (31) ukazuje na način na koji se turska država i veći dio turskog društva odnose prema ženama i djevojkama.

Melek Ipek je suprug vezao i više puta silovao. Bila je vidno pretučena i mučena, a zatim ostavljena sa dvoje djece dok je njen suprug otišao od kuće. Bila je gola i sa lisicama na rukama.

Kada se vratio, ona ga je čekala sa pištoljem u rukama. Došlo je do još jedne svađe i Ipek je ubila muža 7. januara 2021. godine u Antaliji. Pozvala je policiju i prijavila zločin.

Policija je uhapsila i optužena je za ubistvo, a prijetila joj je doživotna kazna zatvora ukoliko bi je proglasili krivom.

Grupe za zaštitu prava žena i njene pristalice govorile su da je zločin bio u samoodbrani i da je trebalo da dobije tretman i psihijatrijsku procjenu nakon što je uhapšena. Oni vjeruju da bi to pokazalo da je Melek žrtva.

Fotografija pretučene Melek, sa vidljivim modricama, široko je deljena na mreži u znak podrške njenom slučaju.

Neočekivano, sudija se složio sa argumentom da je ubistvo bilo u samoodbrani i Melek je puštena na slobodu u utorak posle 108 dana.

Snimak susreta sa kćerkama posle nekoliko mjeseci razdvojenosti obišao je zemlju.

Ženska prava su veliki problem u Turskoj, gdje je nasilje protiv žena endemsko.

Prošle godine je 266 žena ubijeno u slučajevima porodičnog nasilja, pokazuju državni podaci. Međutim, aktivisti kažu da je taj broj puno veći jer mnoga ubistva nisu prijavljena ili su ignorisana.

U prvih sedam mjeseci vladavine predsjednika Redžepa Tajip Erdogana, ubijeno je skoro 1.000 žena u Turskoj.

- U Turskoj se najmanje tri žene ubiju svakog dana. Ono što je još važnije jeste da su ubistva žena postala nasilnija - rekao je Berin Sonmez, aktivista.

(Telegraf)

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина