Vladimir Putin

Slučaj „Huavej“ bi mogao biti početak novog tehnološkog rata

15:46, 07.06.2019.
Izvor: Sputnjik
Thumbnail
Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi pokušaju SAD da izgura kineskog giganta Huavej sa svjetskog tržišta mogli biti prvi znak dolaska novog tehnološkog rata.

- Uzmite situaciju oko kompanije Huavej. Postoje pokušaji ne samo da se ona osujeti, nego da se golom silom izgura sa globalnog tržišta. U nekim krugovima to nazivaju prvim tehnološkim ratom predstojeće digitalne ere - rekao je Putin na forumu u Sankt Peterburgu.

Putin izjavio je da je povjerenje prema dolaru u opadanju širom svijeta i da je neophodno revidirati njegovu ulogu, budući da je američka valuta postala instrument pritiska na cijeli svijet.

U obraćanju na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterbergu Putin je ocijenio da je velika greška Amerikanaca što su sami sebi uništili svu prednost koju su stekli još od osnivanja aktuelnog finansijskog Bretonvudskog sistema. 

"Taj sistem je formiran još prije 75 godina. Potom je usaglašen i Jamajski valutni sistem, koji je dodatno potvrdio prioritet dolara u odnosu na druge svjetske valute. Međutim, tada nije riješen glavni problem, a to je da se postigne balans valutnih odnosa. U međuvremenu su se pojavili novi ekonomski centri, porasla je uloga regionalnih valuta i promijenio se balans snaga i interesa", ukazao je Putin. 

On je rekao da je uprkos rastu globalne ekonomije, aktuelni model međunarodnih trgovinskih odnosa u krizi. 

"Formalno, u posljednje vrijeme rast globalne ekonomije propraćen je pozitivnim ciframa. Od 2011. do 2018. godine zabilježen je konstantan rast ekonomije od oko 2,8 odsto. Međutim, prema našem mišljenju, a to misle i drugi svjetski lideri, potrebno je otvoreno priznati da je model ekonomskih odnosa u krizi", upozorio je ruski predsjednik. 

On je upozorio da se problemi gomilaju već nekoliko desetina godina, te da su oni postali daleko ozbiljniji i veći nego ikada do sada. 

Putin je rekao i da je globalna trgovina prestala da bude bezuslovni pokretač svjetske ekonomije - izbili su trgovinski ratovi, a protekcionizam je sve prisutniji. 

Pozivajući se na podatke Svjetske banke i MMF-a, Putin je rekao da je do krize 2008. i 2009. godine odnos svjetske trgovine i globalnog bruto društvenog proizvoda bio u stalnom porastu, ali da danas to nije slučaj. 

"To je činjenica, tog rasta više nema. Nakon 2008. godine te brojke nikada više nisu ponovljene", konstatovao je Putin. 

On je istakao i da je monopolizacija novog tehnološkog talasa glavni izvor nestabilnosti u svijetu. Prema njegovim riječima, postoji namjera da se pristup novim tehnologijama ograniči, da samo odabrani imaju priliku da je koriste, što i stvara globalnu nejednakost, prenosi "Sputnjik".