Jedanaesta savezna država

Slobodna prodaja marihuane legalizovana u Ilinoisu

  • 25.06.2019. 22:19

Ilinoisje postao jedanaesta država koja je legalizovala marihuanu u SAD-u i prva u kojoj se zakonom legalizuje slobodna prodaja.

Vlada koja se zalagala za legalizaciju marihuane u svojoj kampanji 2018. godine, potpisala je danas zakon o njenoj legalizaciji. Zakon o legalizaciji omogućiće rekreacijsko posjedovanje i slobodnu prodaju maruhuane počevši od 1. januara 2020. godine. 

Osobama iznad 21 godine biće dopušteno da posjeduju i kupuju kanabis, a turistima će u Ilinoju biti dopušteno čak da kupuju manje količine od stanovnika Ilinoisa. 

Osim toga na prodaju marihuane biće uveden i porez. Vlada tvrdi da bi oporezivanje marihuane na godišnjem nivou državi mogla donijeti i do milijardu dolara godišnje. 

Uzgoj marihuane biće legalan samo u medicinske svrhe. Zakon će stupiti na snagu 1. januara 2020. godine.

Marihuana je i dalje nezakonita na saveznom nivou, a federalni zakon klasifikuje kanabis kao materiju bez medicinske vrijednosti i visokog potencijala za zloupotrebu.

U SAD-u je još deset država legalizovalo upotrebu marihuane među kojima su i Kalifornija, Oregon, Aljaska, Kolorado, Masačusets i Mejn.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм