Slike osjeke kakvu Grčka ne pamti: Plašimo se velikog zemljotresa

  • 09.03.2021. 12:23

Posle vijesti da se na Halkidikiju more toliko povuklo da su mještani počeli da se plaše da će uskoro dođi do novog zemljotresa, pojavile su se i zastrašujuće fotografije osjeke.

Na Fejsbuk strani Nikana.gr pojavile su se fotografije plaža na kojima se more potpuno povuklo, a mještani iz tih dijelova Grčke kažu da to nikad nisu doživjeli.

Dok neki smatraju da ovakva pojava prethodi jakom zemljotresu, stručni objašnjavaju da je povlačenje mora rezultat kombinacije visokog atmosferskog pritiska i punog mjeseca.

Objasnili su da povlačenje mora zaista može da prethodni zemljotresu i cunamiju, ali onda kada se dešava u samo jednoj oblasti ili na samo jednom ostrvu.

Bez obzira, pomalo je zastrašujuće, pogotovo što mještani kažu da nikada nisu doživjeli baš toliko jaku osjeku.

U svakom slučaju, očekuje se da se sve vrati na staro u roku od nedjelju dana.

Kako piše sajt Keep talking Greece, fenomen osjeke širom Grčke primećen je u posljednjih nekoliko dana, a Grci su zapanjeni jer se voda povlačila i do 50 cm od obale.

Stručnjaci su ipak umirli javnost i objasnili da to nije povezano sa mogućnošću velikog zemljotresa, već se dešava zbog meteoroloških uslova poput južnih vjetrova, pa čak i astronomskih pojava, pišu na ovom sajtu.

Navodno se radi o takozvanoj “proljećnoj plimi”, a to je termin koji se daje fenomenu, ali nema nikakve veze sa sezonom. Proljećne plime i osjeke javljaju se dva puta u svakom mjesečevom ciklusu tokom cijele godine, prenosi Nova.rs.

Тагови: