Prizemljeni zbog dvije smrtonosne nesreće

Slijede obuke pilota: "Boing" okončao rad na programu za "737 maks"

22:42, 16.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Američka aviokompanija "Boing" saopštila je da je okončan rad na poboljšanju programa za mlazne avione "737 maks" koji su od marta širom svijeta prizemljeni zbog dvije smrtonosne nesreće.

U saopštenju se navodi da će objaviti i dodatne informacije radi odgovora na zahtjeve američke Federalne administracije za avijaciju (FAA) koje obuhvataju i detalje o načinu na koji piloti rukovode kontrolama.

"Nakon ispunjenja zahtjeva "Boing" će sa FAA raditi na potvrdi probnog leta i predaće konačne sertifikate", dodaje se u saopštenju.

FAA planira sastanak 23. maja u Fort Vortu u Teksasu sa raznim regulatorima vazdušnog saobraćaja iz cijelog svijeta kako bi ih obavijestili o reviziji popravke programa "Boinga" i nove obuke pilota.

"Boing" još nije predao konačni paket programa na odobrenje FAA.

"Boing 737 maks" prizemljen je nakon pada aviona "Etiopijen erlajnza" kada je poginulo svih 157 putnika i članova posade, samo pet mjeseci nakon slične nesreće "Lajon era" pri čemu je poginulo 189 osoba.

Kompanija je izrazila nadu da će poboljšanje programa i dodatna obuka pilota pomoći u zaštiti od nastanka pogrešnih podataka koji su pokrenili sistem pod nazivom "MKAS" koji je aktiviran prilikom obje nesreće.