Velika Britanija

Skidaju analogne i stavljaju digitalne satove: "Svako malo nas pitaju koliko je sati"

  • 21.03.2019. 22:44

U vrijeme kompjuterskih igrica, društvenih mreža i masovne digitalizacije, sve je više djece koja odrastaju tako što nikada u potpunosti ne nauče koristiti satove sa kazaljkama. Britanske škole su zbog toga odlučile odbaciti analogne satove.

Učitelji, profesori i nastavnici su već odavno zamijenili analogne satove sa digitalnim, a nerijetko govore kako su djeca koja imaju manje od 18 godina navikla koristiti samo digitalne satove, prenosi Distractify.

"Današnje generacije nisu naviknute i naučene da koriste tradicionalne stare satove kao starije generacije. Navikli su da svijet vide na digitalan način, vrijeme računaju preko telefona i kompjutera. Skoro sve što posjeduju jeste digitalno tako da su tome izloženi svuda i u svakom trenutku", kazao je Malcolm Trobe, sekretar jedne od Asocijacija iz Velike Britanije.

Škole pokušavaju opustiti učenike na što više načina, a nadležni smatraju da ih tradicionalni satovi samo stresiraju, te su ih iz tog razloga i uklonili. 

"Osim toga, na ovaj način štedimo vrijeme jer nas ne zovu svako malo da nas pitaju koliko je sati. Sada sami znaju", dodao je.