Pjongjang podozriv

Sjeverna Koreja upozorila velike sile da se ne miješaju u njen suverenitet

  • 07.10.2019. 21:25

Sjeverna Koreja upozorila je danas SAD, Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku da bi pokretanje pitanja o njenim raketnim probama u Savjetu bezbjednosti UN, dodatno podstaklo želju Pjongjanga da brani svoj suverenitet.

Savjet bezbjednosti UN trebalo bi da sutra održi sastanak iza zatvorenih vrata na zahtjev Njemačke, koji su podržale Velika Britanija i Francuska, pošto je Sjeverna Koreja saopštila da je prošle nedjelje izvela probu balističke rakete, podsjeća Rojters.

"Dobro znamo da SAD stoje iza prljavih poteza Velike Britanije, Francuske i Njemačke", rekao je ambasador Sjeverne Koreje u UN Kim Song.

Obraćajući se grupi novinara, Kim je rekao da bi SAD i njihovi sljedbenici trebalo da imaju na umu da, ukoliko pokrenu pitanje "naših samoodbrambenih mjera na sastanku Savjeta bezbjednosti UN u ovom trenutku, to će dodatno podstaći našu želju da branimo naš suverenitet".

Glavni sjevernokorejski pregovarač Kim Mjong Gil rekao je 5. oktobra da su prekinuti nuklearni pregovori na radnom nivou između Sjeverne Koreje i SAD.

Sjeverna Koreja prethodno je saopštila da je testirala novu balističku raketu ispaljenu sa podmornice kako bi odvratila spoljne prijetnje i ojačala samoodbranu.