Uprkos privrednoj krizi

Sjeverna Koreja testirala novu raketu: Japan u dometu Kimovog projektila

  • Извор: Танјуг
  • 13.09.2021. 18:19

Sjeverna Koreja testirala je novu krstareću raketu dugog dometa koja može da stigne do Japana, prenijeli su državni mediji.

Testiranje sprovedeno tokom vikenda, pokazalo je da je raketa može da pređe putanju od 1.500 kilometara, prenijela je Sjevernokorejska centralna novinska agencija (KCNA). To ukazuje da Sjeverna Koreja još uvijek može da razvija oružje, uprkos nestašicama hrane i privrednoj krizi.

Američka vojska saopštila je da najnovija testiranja predstavljaju prijetnju za susjedne zemlje, a iz Japana poručuju da ima razloga za zabrinutost. Rakete su "strateško oružje od velikog značaja", navodi se u izvještaju agencije KCNA. Rakete su stigle do ciljeva prije nego što su pale u teritorijalne vode Sjeverne Koreje.

To je prva krstareća raketa velikog dometa koja bi mogla da nosi nuklearnu bojevu glavu, smatra Ankit Panda analitičarka za sjevernokorejsku politiku, prenosi britanski Bi-Bi-Si. Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija zabranjuje Sjevernoj Koreji da testira balističke rakete, ali ne i krstareće projektile poput ovih. Smatra se da su balističke rakete opasnije od krstarećih raketa jer mogu da nose veće terete, brže da lete i imaju daleko veći domet. U martu je Sjeverna Koreja prkosila sankcijama i testirala balističke rakete, što je izazvalo snažan odgovor SAD, Japana i Južne Koreje.

Prošlog mjeseca, iz Agencije za atomsku energiju Ujedinjenih nacija saopštili su da izgleda da su zvaničnici Sjeverne Koreje opet pokrenuli reaktor koji bi mogao da proizvodi plutonijum za nuklearno oružje, nazvavši taj razvoj događaja "duboko zabrinjavajućim".

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?